Успехот постојано се подобрува кои сте, како живеете, како служите и како се поврзувате.

Успехот не е само многу пари. Многу богати луѓе живеат неурамнотежен и несреќен живот. Успехот е постојано подобрување на начинот на кој живеете, работите и се однесувате на вашиот живот.

Па зошто повеќето луѓе не можат да бидат успешни? Зошто не се развиваат? Пред сè, човекот мора да си постави нови, повисоки цели, стандарди и очекувања додека се искачува.

Приоритетизација.
Развојот на успешна личност е воспоставување на високи и избалансирани духовни, физички, финансиски и комуникациски стандарди. И колку човек станува поуспешен во овој поглед, толку помалку изговори може да најде за дела од „ниска“ оценка.

Лицето кое сè уште нема развиено „високи“ принципи и барања може:

• Безгрижно време со кој било;
• Јадете каква било храна без да размислувате како таа влијае на здравјето;
• Лесно е да се оправда секое недостојно однесување и просечни постапки. Ниската лента на одговорност ја води таквата личност со протокот. Од една страна, тој не е ограничен со норми и стандарди, а од друга страна, не може да влијае на неговиот живот и да земе под контрола се што се случува околу него.

Критичка самосвест.
Додека ја проширувате својата визија за себе во светот, треба да направите одредени прилагодувања. Неопходно е да се намалат трошоците за забава и бескорисно поминување на времето. Треба да бидете внимателни со парите, да инвестирате се повеќе и повеќе во сопственото образование и иднина.

Како што човек станува поуспешен, тој:

• Сè помалку е веројатно да го оправдаат своето однесување и постапки со околности и надворешни причини. Тони Робинс (американски писател) го рече ова: „Запомнете дека во животот го добиваме она што го поднесуваме. Само ние одредуваме кога да повлечеме линија во песокот и да кажеме дека нема начин понатаму“.

• Сè повеќе ценето време. Кога работи, работи 100%. Кога е дома, 100% е дома. Ова е резултатски економичен живот кога не се грижите за тоа колку време сте посветиле на овој или оној бизнис, туку колку ефикасно и ефективно сте го завршиле. Значи, неговото внимание за време на работата е заковано не на часовникот.

• Добива онолку поврат и резултати колку што вложува во своите напори. И благодарение на ова, тој создава средина околу себе која придонесува за подобри резултати.

• Го применува правилото 80/20, односно најголем дел од своето време го посветува на работите кои даваат најдобри резултати.

• Ги наоѓа најдобрите ментори и истомисленици.

• Работи кога енергијата, физичките и менталните способности на телото се на својот врв.

• Научете како да добивате резултати двојно побрзо од порано, двојно побрзо.

• Инвестирајте во заштедено време за одмор и закрепнување.

• Вложува енергија, време и пари во само-подобрување, оди дотаму што троши 20% на работа, а остатокот на учење или рекреација.

• Го организира животот на таков начин што ќе биде свеж, активен и енергичен за време на работното време.

• Постојано подобрувајте ги неговите размислувања, погледи, вештини и, се разбира, приходите.

• Својата личност и живот ги прави производ на личен избор и работа. Се дефинира себеси и своето однесување, презентирајќи им го на другите.

Најмоќниот избор што можете да го направите за вашиот развој е да се поставите во средина која ве принудува да поставите високи стандарди за себе.

Способноста на просечниот човек може да се удвои ако се стави во соодветни услови или ситуации кои бараат активно дејствување.

Опкружете се со луѓе кои имаат повисоки принципи и цели од вас. Човекот е непроменлив и упорен ентитет, но тој може да биде флексибилен, поставувајќи го својот пат на развој.

Целокупната слика зависи од поединечните потези.
Што можете да очекувате од животот ако секој ден е исполнет со ниски желби, цели и норми на однесување?

Секоја област од животот е во интеракција и влијае на другите. Затоа, постои израз: „Начинот на кој правиш нешто посебно зборува за тоа како правиш сè воопшто“. Ова е високо ниво на размислување својствено за луѓето кои го отстраниле од својот живот она што не им се допаѓа. За да живеете навистина лесно, самоуверено и продуктивно, треба да ги исполните деновите со активности што навистина ги цените.

Во исто време, „новиот нормален“ живот треба да ги надмине претходните идеали и соништа.

Кога деновите ви се исполнети само со важни работи кои многу ви значат, успевате во сите области и чувствувате добро враќање. Ова го подобрува целокупното расположение, ја зголемува продуктивноста и води до доминација во одредени области на активност. Затоа што во нашиот живот е важно само она што го цениме. Тоа е она што дава внатрешна мотивација, неспоредлива со другите стимулации.

Континуираното подобрување на однесувањето води до стекнување доверба. Довербата води до постојани очекувања за успех. Очекувањето за успех – на внатрешните сили и надворешните ресурси за да се постигнат целите и соништата.

Но, разбирате дека очекувањето сè може да има спротивен резултат – понекогаш ништо не се случува. Без разлика на резултатите, вашата внатрешна самодоверба останува непоколеблива. Подготвени сте за неуспех без да бидете врзани за конкретни резултати. Подготвени да ја „изгубат битката, но да не ја загубат војната“. Точно, истиот став мора да се покаже и во успешни случаи.

Дали живеете свесно?
Промената на воспоставениот и задоволувачки систем на верувања бара огромен напор, па дури и храброст. И многу е лесно да се вратиш на просечно и тесно размислување.

Но, кога ќе се приближите до исполнување на вашите идеали и соништа, почнуваат да се случуваат неверојатни работи. Станувате забележливо посреќни. Поголема е веројатноста да бидете со оние што ги сакате. Времето го поминувате попријатно и покорисно. Постигнувате големи цели и одите кон уште поголеми. Не се плашите од предизвици и цврсто ги поднесувате неуспесите. Живеете подобро од повеќето и тоа се рефлектира во вашата околина.

Да повториме Џим Рон: „Многу луѓе не успеваат да постигнат резултати затоа што се зафатени со безначајни работи“. Повеќето луѓе потпаѓаат под влијание на површни желби и цели. Затоа, тие се осудуваат на неуспех. Не сакаат и нема да се развиваат и усовршуваат.

И ќе. Знаете дека можете да го почувствувате тоа. И веќе почувствувано. Секој ден се приближувате до ефикасен, среќен и успешен живот, знаете како да станете успешни. И штом ќе помине оваа точка од која нема враќање, никој не може да ве спречи.