Ема Вотсон (15 април 1990) е британска актерка и социјален активист. Таа стана позната преку улогата на Хермиона во серијата филмови за Хари Потер. Во последниве години, таа беше портпарол за правата на жените и други социјални прашања. Во 2014 година, таа беше назначена за амбасадор на добра волја на UN Women и помогна во започнувањето на кампањата на UN Women HeForShe, која се залага за родова еднаквост.

Студирала на Универзитетот Браун (САД) и колеџот Ворчестер, Универзитетот во Оксфорд, дипломирала на катедрата за англиска литература во 2014 година.

 

Во јули 2014 година, Вотсон e назначенa за амбасадор на добра волја на ОН за жени, а подоцна во годината имаше обраќање во Обединетите нации во Њујорк. Нејзиниот говор беше дел од кампањата на UN Women HeForShe, која се обиде да вклучи повеќе мажи во кампањата за еднакви права меѓу мажите и жените. Вотсон се обиде да го освежи концептот на феминизмот – да се оддалечи од идејата за „омраза кон мажите“, но да ги вклучи мажите во процесот на поголема еднаквост.

„Сакаме да ставиме крај на родовата нееднаквост – и за да го направиме ова, треба сите да бидат вклучени. Ова е прва кампања од ваков вид во ОН: сакаме да се обидеме да поттикнеме што е можно повеќе мажи и момчиња да бидат поборници за промени“.- Ема Вотсон, Говор во ООН

Таа го дефинираше феминизмот како:

„Верувањето дека мажите и жените треба да имаат еднакви права и можности. Тоа е теоријата за политичката, економската и социјалната еднаквост на половите“. – Ема Ватсон

„И мажите и жените треба да се чувствуваат слободни да бидат чувствителни. И мажите и жените треба да се чувствуваат слободни да бидат силни “. – дел од говорот на Ема Вотсон во ОН

Говорот доби широко меѓународно покривање и доби широко распространета пофалба. Сепак, тој и донесе и анонимни смртни закани и пошта полна со омраза, поради што Вотсон се исплаши, но и стана порешителна да продолжи со својата работа и борба.

Верувањата на Вотсон произлегуваат од нејзините сопствени искуства од растењето. Особено, нападот на медиумите да го сексуализираат нејзиниот живот, на само 14 години.

Од овој момент, таа учествуваше на многу настани кои се обидоа да ги промовираат правата на жените и женското политичко учество. Нобеловката Малала Јусафзаи рече дека говорот на Вотсон и помогнал да го види „феминизмот“ како нешто со кое може да се идентификува, без негативни конотации.