Денешните деца имаат премногу од се, па се престимулирани бидејќи имаат многу опции, што ги наведува да играат помалку.

Изгледа како обична сцена – вашето дете е опкружено со изобилство играчки, но не си игра со ниту една од нив. Сигурно се прашувате зошто?

Колку пати сте потрошиле многу пари за да купите играчка со надеж дека вашето дете слатко ќе си игра, но на крајот сите ваши надежи се пробиени? Играчката останува само предмет кој собира прашина во станот.

Еве неколку прашања кои може да ви помогнат да разберете зошто вашето дете не си игра со играчките што ги има дома.

1. Дали има премногу избори?
Денешните деца имаат премногу од се. Значи, тие се престимулирани затоа што имаат многу опции што ги наведува да играат помалку затоа што имаат премногу одлуки да донесат дури и пред да ја започнат играта. Решението може да биде да се ослободите од одредени играчки или да ги ротирате за да има помалку од нив во купот одеднаш.

2. Дали играчката е алатка или форма на забава?
Кога купувате играчка, размислете дали таа ќе биде алатка или форма на забава? Алатка е нешто што се користи за да се изгради или направи нешто, а играчка што забавува е нешто што обезбедува забава. Иако сите сакаме да се забавуваме, клучната цел на она со што сакаме нашите деца да си играат не е само забава. Наместо пасивност во играта, сакаме децата да се ангажираат, да размислуваат, создаваат, решаваат проблеми и генерираат идеи. Затоа е важно играчките да ги предизвикуваат децата и да ги инспирираат додека растат.

Igračke, deca, igranje, zabava

3. Дали има слободен простор за играње на децата?
Да се ​​има некаков празен простор каде што децата можат да замислат, градат и истражуваат е навистина важно. Тоа е мало катче, а не голем простор, каде што децата можат да имаат слободно движење. Отстранувањето на масичката во дневната соба можеби е најдоброто нешто што го правите за да создадете простор за играње.

4. Дали знаат какви опции имаат?
Сите ние имаме тенденција да собираме играчки во кутии и фиоки, така што децата лесно забораваат кои се нивните опции. Повторно, се враќаме на точката каде што е подобро детето да има помалку играчки во кутијата, бидејќи има помалку опции за донесување одлуки, а сè ќе биде јасно и уредно.

5. Дали играчките се соодветни за возраста на вашето дете?
Ако вашето дете се фрустрира за време на играта, тоа е од две причини: или е навикнато на играчки во кои не мора да размислува или допрва треба да изгради начин на размислување бидејќи користи потешки играчки во кои мора реши проблем.

Доколку се работи за играчка која се уште не е прилагодена на возраста на детето, решението е да си играте со детето и да му помогнете да ги развие вештините за самостојно играње „утре“.