Додека беше на експедиција на Антарктикот, дизајнерот на интерфејс и режисер Алекс Корнел беше почестен со ретката глетка на огромна санта мраз што неодамна се преврте, откривајќи извонредно живописна сина долна страна. Со впечатливо полиран мраз кој се движи во нијанса од светло аква до темно телејало до скоро црно, овој неверојатен примерок изгледа „повеќе како галактички артефакт отколку што било копнено“, според Корнел во дискусијата.

Ледените брегови обично се бели поради воздушните меури заробени внатре, изјави Јан Лизер, морски глациолог во Кооперативниот истражувачки центар за клима и екосистеми на Антарктикот во Тасманија. Длабоко сината боја на оваа санта мраз практично укажува на никакво вклучување воздух, најверојатно како резултат на притисокот од акумулираниот снег кој го истиснува целиот воздух.

Она што го гледаме за сантата мраз е само околу 10 проценти од нејзината целина, а поголемиот дел од масата е скриена под површината на водата. Д-р Лизер објаснува: „Додека ледениот брег е во водата, таа всушност се топи, така што таа рамнотежа станува неурамнотежена и, во одредена фаза, која никој навистина не може да ја предвиди, овие санти се превртуваат и се вртат“. Тие превртувања, кои се извонредни за сведочење, се дури и доволно моќни за понекогаш да создадат услови слични на цунами.

, StoryLand

, StoryLand