Светот на моделирање не е типично познат по своите прогресивни ставови за возраста. Но, малку по малку, манекенките кои се во зрели години го започнуваат својот почеток во модната индустрија. Сецуко Саито со седиште во Сао Паоло, ака Роса Саито, е еден од тие луѓе. На 68-годишна возраст ѝ пристапија да биде модел. Беше потребна една година убедливо – двапати од агенција за моделирање и еднаш од фотограф – но Саито конечно реши да го фотографира. Таа не погледна наназад и напредува како модел години подоцна, сега има 71 година.

Пред да се занимава со манекенство, Саито долго време се грижеше за другите. На 22-годишна возраст, таа била старател на нејзината мајка, а во 2000 година, нејзиниот сопруг починал и таа станала единствен родител на нивните три деца. Дел од она што ја поттикна да се обиде да се занимава со манекенство беше фактот што толку долго „се посветуваше на некој друг“. Таа не сакаше да живее со жалење. „Ако не се обидам“, си помисли Саито, „никогаш нема да знам“.

Облечена во нејзината долга, сребрена коса и впечатливи елегантни пози, Саито е природна. Таа е разноврсна манекенка и се појавува во едиторијал, маркетинг, па дури и во фотосесии од високата мода. На Саито не му е непозната пистата и прошета на модната недела во Сао Паоло. Таа презема нови проекти засновани на нејзиниот дух на авантура, кој нема никаква врска со годините. „Продолжувам да учам и чувствувам дека колку повеќе учам, толку помалку знам. Сигурно времето минува, но што е времето, Боже мој на небото? Ако и дадам возраст на душата, би ѝ дал 22 години“.

Rosa Saito, a 71-Year-Old Model

Rosa Saito, a 71-Year-Old Model

Rosa Saito, a 71-Year-Old Model

Rosa Saito, a 71-Year-Old Model

Rosa Saito, a 71-Year-Old Model

Rosa Saito, a 71-Year-Old Model

Rosa Saito, a 71-Year-Old Model