Каде би оделе на светот ако не мора да плаќате за сместување? Една писателка од Австралија по име Мадолин Гурли пронашла паметен патувачки хак што и овозможува да размени услуги за седење мачки за место за престој. Притоа, Гурли можеше да скокне низ Австралија и САД само плаќајќи ја авионската карта.

„Го открив хаус седењето пред неколку години и оттогаш ми дозволија речиси ништо да престојувам во градовите низ САД и Австралија. Како седечка, вие седите дома или домашно милениче „бесплатно“ во замена за сместување“, објаснува Гурли. 31-годишната писателка наоѓа работа преку TrustedHouseSitters, каде нејзиното долгогодишно искуство во грижата за мачки и помага да ја победи жестоката конкуренција. Таа има свој блог наречен Една мачка во исто време, каде што разговара за нејзините многу дестинации и одговара на прашањата на луѓето за тоа како тие можат да започнат. Гурли проценува дека досега заштедила околу 28.000 долари за сместување.

„Додека седењето куќа и мачка за странци ми заштедија илјадници долари од трошоците поврзани со сместувањето, сè уште ми требаат пари за да платам за работи како што се моите авионски билети до и од седење. Тоа значи дека го поминувам другиот, помалку возбудлив дел од мојот живот работејќи редовна работа од понеделник до петок во Бризбејн, Австралија, оставајќи пари настрана за мојата следна авантура“, вели таа на својата веб-страница. Најновото патување на Гурли беше 75-дневна експедиција низ САД, од Сиетл до Бруклин. „Се грижев за 15 мачки и девет различни домови во седум градови низ земјата. Започнав во Сиетл пред да тргнам до Остин, Њујорк Сити – каде што имав места во Челзи, Саут Парк Слоуп и Проспект Хајтс – Солт Лејк Сити, Денвер, Чикаго и Портланд“, додава таа. Следно на нејзината листа е опсежното патување во Канада.

Заштедила 28.000 долари од трошоци гледајќи ги мачките на луѓето околу 30 минути дневно