Можеби во одреден момент ќе ви здосади да пливате во тиркизното море и да се сончате на плажа, покриена со ситен бел песок.

Уживањето на плажата, покриена со ситен бел песок и тиркизно сино море, е загарантирано за сите кои ќе ја посетат оваа островска земја во Индискиот Океан.

Република Малдиви се смета за земја со најниска надморска височина во целиот свет. Од 1.126 острови, кои се наоѓаат во рамките на 26 атоли, само околу 200 од нив се населени. Атолите се карактеристични за тропските мориња и имаат облик на полукруг или прстен. Во нивниот центар е лагуна.

Интересно е да се спомене дека Малдивите се изложени на голем ризик да исчезнат поради зголемувањето на нивото на морето. Имено, највисоката точка на овие острови е на само 24 метри надморска височина, што ја прави најниската природна точка во целиот свет.

Maldivi

Неверојатни хотели
Со оглед на тоа што сместувачките капацитети на Малдивите се дизајнирани на таков начин што речиси секој остров е практично одморалиште, на гостите им се нудат многу дополнителни услуги. Некои се вклучени во цената на сместувањето, а некои се наплаќаат дополнително.

На Малдивите, меѓу другото, можно е да се ужива во најмодерните спа и велнес центри, како и во различни спортски активности.

maldivi

Од гостинот зависи дали повеќе сака да го пие омилениот пијалок на некоја од феноменалните плажи или да оди на вежбање во теретаната на хотелот, на пример.

Некои одморалишта нудат и уникатни атракции во форма на подводни спа центри и ресторани.

Maldivi

За љубителите на авантура – многу интересни работи
Можеби во одреден момент ќе ви здосади да пливате во тиркизно синото море и да се сончате на плажа, покриена со ситен бел песок. Тогаш влегуваат во игра бројни дополнителни активности, кои се идеални за комплетирање на одмор на Малдиви.

plivanje sa ajkulama, Jovana Kvržić, maldivi

Нуркањето е една од првите активности што ги избираат туристите кои бараат авантура. Екстремно богатиот подводен свет, по кој се познати Малдивите, е гаранција за добро време под вода. Она што особено ги фасцинира љубителите на нуркањето се коралните гребени, но и рибите со неверојатни бои кои живеат на овие простори. Се издвојуваат јагулите, морските желки, јастозите и другите жители на водите околу Малдивите. Целокупната атмосфера ја надополнува чистата вода, која на нуркачите им нуди дополнително уживање во сите неверојатни бои на богатиот морски свет.

Winter The Dolphin Dies At Clearwater Aquarium Dolphin Tale Delfin

Една од екскурзиите што ја нудат многу одморалишта на Малдивите им нуди на туристите можност да уживаат во гледањето и играњето со делфини.