Запознајте ja Пигкасо, првата свиња уметник во светот. Една од нејзините неодамнешни слики е продадена за 25.000 долари

Го нарекуваат Пигасо затоа што вештините на оваа свиња за сликање го привлекле вниманието на љубителите на животните и уметничката заедница, а неговите дела се продаваат за стотици долари. Пигкасо има прилично приказна за Пепелашка. Таа бил спасена од кланица кога имала 6 месеци од страна на организацијата за спасување животни од Јужна Африка. Денес нејзината работа е барана ширум светот.

Свињите на денешните индустријализирани фабрички фарми се чуваат во безмилосни услови намерно скриени од очите на јавноста“, вели Џоан, жената која ја спасила.

„Кога потрошувачите би можеле да видат внатре, двапати би размислиле да ја донесат сланината дома.Моторите за приплод се доживотно затворени во тесни кафези, додека нивните потомци се одгледуваат за свинско месо и се чуваат во нечисти, пренатрупани услови…без слама, без пристап до отворено и без квалитетен живот“.

Таа вели дека сакала да помогне и затоа отишла во фабричката фарма каде  прашала дали може да купи едно од нивните прасиња.

„Би ги донела сите дома ако можев“, вели таа.

Пигкасо беше спасен во мај оваа година – а требаше да се коле во септември.

Бизарно, Џоан вели дека се обидела да ја забавува Пигкасо со разни активности и свињата на почетокот покажало интерес за фудбалот, пред да ја земе првата четка за сликање.

, StoryLand

Пигасо црта во занес

, StoryLand

Првиот часовник дизајниран од уметноста на Пигкасо