Некои луѓе се доволно среќни да бидат чуда на нивната избрана вештина. Таков е случајот со Андрес Валенсија. На само 10 години, талентираниот апстрактен сликар постигна многу од работите за кои сонуваат уметниците од кариера. Тој имаше самостојна изложба во Арт Мајами, шоу за едно лице во њујоршката галерија Чејс Современ, и ги продаде своите дела во вкупна вредност од над 100.000 долари. Андрес, исто така, брои ѕвезди од А-листата како негови колекционери, вклучувајќи ги Дајан Китон, Ченинг Тејтум и Софија Вергара.

Откако пораснале во куќа која ја фали уметноста, родителите на Андрес – Елса и Лупе Валенсија – знаеле дека нивниот син е надарен уметник, а Лупе исто така собира уметност. Имајќи модерни и современи уметници во нивниот дом, Андрес беше (и продолжува да биде) изложен на големи креативци. Проучил некои од нивните дела и ги копирал за себе, што е вообичаена практика кога учиш уметност. Момчето исто така почнало да гледа видеа за сликање, на крајот да ги извалка рацете и да експериментира за себе.

Andres Valencia Paintings

„Кога имаше 4 или 5 години, жена ми и јас го гледавме како слика и прави скици, и навистина бевме изненадени што ќе направи“, вели Лупе. „Од една страна, мислите дека ви се допаѓа затоа што треба да ви се допаѓа она што го прават вашите деца. Но, како што одминуваше времето, работите стануваа пософистицирани и еволуирани. Кога Берни Чејс, кој сега го претставува Андрес, дојде кога имаше 6 или 7 години, тој реши да го застапува. Ни кажа дека Андрес ќе биде важен уметник“.

Andres Valencia Paintings

Нагонот и талентот на Андрес се можеби најдобро прикажани во делото со наслов Инвазија на Украина. Уметникот го насликал набргу откако Русија ја нападна Украина во февруари 2022 година. Беше уништен од она што го слушна и избра да се изрази преку визуелна уметност. Делото е инспирирано од иконската антивоена слика на Пикасо, Герника (1937). Како Герника, инвазијата на Андрес во Украина е полна со симболика, од која дел вклучува око над украинското знаме. Овој дел од сликата го изразува она што голем дел од светот го чувствува за Русија која се обидува да преземе демократска нација.

Andres Valencia Painting

 

„Сакам луѓето да знаат дека Украина нема да се откаже и дека ќе продолжат да се борат“, објаснува Андрес. „Сакам да биде позната како Герника на денешницата. [Пикасо] ја направи сликата за Герника и не сакаше луѓето од Герника да бидат заборавени.

Andres Valencia Paintings

Отпечатоците од инвазијата на Украина ќе се продаваат за да се соберат пари за Фондацијата Кличко, организација која обезбедува хуманитарна помош за луѓето во Украина. Достапни се 550 отпечатоци по цена од 950 американски долари, а 100% од приходите ѝ користат на организацијата. Отпечатоците ќе бидат пуштени во продажба на 9 септември 2022 година.

Andres Valencia Paintings