Гинисовата рекордерка Шарлот Гутенберг, жената со најмногу тетоважи, денес има 73 години и има 98,75 отсто од телото покриено со мастило.

Гинисовата рекордерка Шарлот Гутенберг обожава тетоважи.

Оваа жителка на Флорида, која денес има 73 години, во 2015 година за прв пат е вклучена во Гинисовата книга на рекорди како најстарата жена во светот со најмногу тетоважи – тогаш дури 91,5 отсто од нејзиното тело било покриено во мастило. Наведена во Гинисовата книга на рекорди и во 2017 и 2018 година, љубовта на Шарлот кон тетоважите брзо стана медиумска сензација.

Оваа страсна посветеност ја споделува со својот партнер Чак Хелмке, кој го држи рекордот за најмногу тетовиран постар маж.

Во меѓувреме, Шарлот не престана да влегува во салонот за тетоважи додека не покри 98,75 отсто од своето тело со мастило, со што го зголеми својот рекорд и стана повозрасна граѓанка со најмногу тетоважи. Со ова таа додаде уште две титули на својата листа на признанија, како најтетовирана жена досега и најтетовирана жена во светот.
Вели дека нејзиното тело сега е во „целосна сатурација“, а не се обележани само лицето и мал дел од рацете.
Во текот на животот, според официјалната веб-страница на Гинисовата книга на рекорди, Шарлот отсекогаш и се восхитувала на поранешната рекордерка Изобел Варли, која го држела рекордот во 1990 година. Иако отсекогаш ја ценела уметноста на телото, првата тетоважа ја направила дури по 50-тиот роденден!

Веднаш знаев дека сакам да го добијам „целото одело““, рекла Шарлот, потсетувајќи се на нејзината првична одлука да ја направи таа првична тетоважа.

За време на една од нејзините прелиминарни сесии, таа го запознала Чак – кој доброволно се пријавил да ја држи за рака до крајот на болната магија, знаејќи колку ја боли. Од тој момент нивната врска порасна и тие станаа познати во нивниот роден град Мелбурн како „најтетовирани постари граѓани“.