Нетфликс изгуби само 970.000 претплатници во вториот квартал по предупредувањето за загуба од 2 милиони.

Акциите на Нетфликс скокнаа за 8% откако компанијата соопшти дека изгубила помалку претплатници отколку што се очекуваше во вториот квартал.

Компанијата, исто така, рече дека има за цел да го открие своето поевтино ниво, поддржано од реклами на почетокот на 2023 година.

„Веројатно ќе започнеме на неколку пазари каде трошењето за реклами е значајно“, објаснуваат од компанијата. „Како и повеќето наши нови иницијативи, нашата намера е да ја објавиме, слушаме и учиме и брзо да повторуваме за да ја подобриме понудата. Значи, нашиот адвертајзинг бизнис за неколку години веројатно ќе изгледа сосема поинаку од она што изгледа на првиот ден“.

Компанијата им кажа на акционерите дека очекува нето-додатоците да достигнат 1 милион во третиот квартал, со што ќе се сменат некои загуби забележани во првата половина од годината. Аналитичарите предвидуваа дека Нетфликс ќе доведе до раст од околу 1,8 милиони.

Нетфликс, исто така, забележа дека е во раните фази на својот план за споделување со платено. Ова е напор што го спомна минатиот квартал, а кој ќе ги надополни некои членови за споделување на нивната претплата со членовите на семејството или пријателите кои живеат надвор од нивниот дом. Компанијата рече дека разгледува два различни пристапи во тест случаи во Латинска Америка кои можат да информираат за пошироко ширење во 2023 година.