Пет години откако ја напуштија функцијата, поранешниот претседател Барак Обама и поранешната прва дама Мишел Обама се вратија во Белата куќа на специјално откривање на нивните нови официјални портрети. Нивниот прв пар портрети – создадени од уметниците Ејми Шералд и Кехинд Вајли – беа откриени во 2018 година и на крајот ќе се приклучат на колекцијата на Националната галерија на портрети во Вашингтон по завршувањето на нивната турнеја. Вториот сет на портрети, пак, ќе биде постојано изложен во Белата куќа. За да ја прослават оваа специјална пригода, претседателот Џо Бајден и првата дама Џил Бајден ги пречекаа Обама назад во Белата куќа на специјалното откривање одржано во Источната соба на 7 септември 2022 година.

Овој значаен настан всушност беше одложен за четири години. Вообичаено, во традицијата на претседателските портрети, првиот сет се открива додека претседателот се уште е на функција, додека вториот сет го открива наследникот во нивниот прв мандат. Сепак, поранешниот претседател Доналд Трамп не го следеше овој обичај, па задоцнетата церемонија наместо тоа ја одржа претседателот Џо Бајден. Иако сликите се претпоставува дека се завршени со години, портретите и идентитетот на уметниците кои ги создале, се чуваат во тајност до овој посебен настан. И Барак и Мишел Обама го избраа уметникот на нивниот официјален портрет: Роберт МекКурди и Шерон Спрунг, соодветно.

За разлика од првиот сет на портрети, овие понови слики се поформални по природа, што е во согласност со традицијата на делата изложени во Белата куќа. Американскиот уметник Роберт МекКурди е добро познат по своите хиперреалистични портрети – доловувајќи ја сличноста на важни личности како Далај Лама, Тони Морисон и Џеф Безос – и избра да го прикаже Барак Обама на истиот детален начин. Всушност, тешко е да се каже дека парчето направено со масло всушност не е фотографија на прв поглед. Споредбено, портретот на Шерон Спрунг на Мишел Обама, иако сè уште е реален по стил, е поизразен. Ја прикажува поранешната прва дама во опалесцентна сина тоалета, седи на извезен црвен кауч и гледа директно во гледачот.

Кога семејството Обама ги крена сините завеси што ги покриваа нивните портрети, публиката веднаш пукна во аплауз. Подоцна, поранешниот претседател даде неколку зборови за значењето на овие две историски дела. „Сакам да и се заблагодарам на Шерон Спрунг што долови сè што сакам кај Мишел: нејзината грациозност, нејзината интелигенција и фактот дека таа е добро“, рече Обама. „И сакам да му се заблагодарам на Роберт МекКурди за преземањето на многу потешка тема“. Не е изненадување што приказот на Барак Обама на Мекарди бараше 18 месеци за да се заврши поради високото ниво на потребни детали. „Претседателите толку често се измачувани, дури и добиваат митски статус, особено откако ќе си заминете и луѓето ги забораваат сите работи што не им се допаѓаат кај вас“, продолжи тој. „Но, она што го сфаќате кога седите зад тоа биро – и она што сакам луѓето да го паметат за мене и Мишел – е дека претседателите и првите дами се човечки суштества како и сите други.