Синото море и плажите покриени со бел песок се препознатливи карактеристики на островот, познат и по областите со исклучителна природна убавина и богата историја.

Површината на вториот остров на територијата на Италија е измиена од водите на Средоземното Море. Сардинија е исто така една од италијанските провинции.

Смарагдно синото море и плажите покриени со бел песок се препознатливи карактеристики на островот, познат и по областите со исклучителна природна убавина и богата историја.

Главниот град на островот, градот Каљари, се наоѓа на рт во јужниот дел на Сардинија и го привлекува вниманието на бројни туристи од целиот свет. Познат е по своето богато историско и културно наследство.

Покрај остатоците од римскиот амфитеатар, може да се видат и базиликата Сан Сатурнино, од периодот на византиското владеење, како и катедралата изградена во текот на 13 век и многу други знаменитости.

Интересна е и посетата на градот Алгеро, познат по џеновската тврдина од 12 век, одличните плажи и коралните ракотворби направени од локалното население, како и богатиот ноќен живот.

Фасцинантни плажи во Сардинија Иако не може да се занемари фактот дека е остров со долга и исклучително богата историја, Сардинија е надалеку позната меѓу современите туристи од целиот свет по своите фасцинантни плажи.
Sardinija

 

Всушност, во кој дел од островот и да се најдете, ќе наидете на една од плажите која ќе ве воодушеви.

Плажата „Поето“ е една од најпознатите во областа на главниот град на Сардинија. За љубителите на изолацијата, Сант Антиоко е идеален, бидејќи во областа на оваа мала општина има недопрени плажи.

Фасцинантните плажи на познатиот „Коста Смералде“ се протегаат на околу 55 километри.

Не помалку фасцинантен е и градот Стинтино и плажата „Пелоса“, чии плитки води нудат волшебен поглед на островот Асинара.

 

Baunei, Sardinija

 

Во областа на Националниот парк на архипелагот „Маддалена“, има уште неколку волшебни плажи на Сардинија. Порано воена база, истоимениот остров се наоѓа во самиот центар на архипелагот и е единствениот населен во целиот национален парк.

Точки на интерес што не треба да се пропуштат
На Сардинија има атракции кои се уникатни и како такви идеални за љубителите на необичното. Една од нив е „пустината на Сардинија“, која се наоѓа во југозападниот дел на островот. Всушност, во „Is Arenas Biancas“ можете да видите песочни ридови високи и до 30 метри кои настанале поради ефектот на ветрот.

Во провинцијата Сасари има уште една атракција позната како Roccia dell Elefante. Станува збор за карпа со вулканско потекло, која поради влијанието на ветрот настанала на таков начин што наликува на седечки слон.