Милијардерот инвеститор Ворен Бафет во 1986 година славно му рекол на Fortune дека на своите деца ќе им даде „доволно пари за да се чувствуваат дека можат да направат сè, но не толку за да не можат ништо“. 36 години подоцна, на 91-годишна возраст, Бафет тврди дека неговите деца нема да добијат наследство од неговото богатство од 96 милијарди долари. Сепак, тие имаат улоги во неговите планови за имот преку нивните соодветни фондации.

Бафет предизвика и изненадување и пофалби кога во 2006 година објави дека планира да донира 85% од своите акции во Беркшир Хатавеј на добротворни фондации, мнозинството на фондацијата Гејтс. Откако го основаше Giving Pledge во 2010 година со филантропите Бил и Мелинда Гејтс, Бафе отиде уште подалеку, објаснувајќи во писмото за залог дека над 99% ќе бидат дадени на добротворни организации за време на неговиот живот и по неговата смрт. Иако ова ветување можеби навидум ги исклучи неговите три деца да станат наследници на неговото богатство од сто милиони долари, тоа не е толку едноставно.

, StoryLand

Дел од неговото богатство ќе им биде пренесено на неговите деца во форма на подароци за нивните соодветни филантропски организации. Тоа ќе обезбеди одреден приход и влијание за нив, но Бафет веројатно имал друга цел на ум: да им даде значење и цел.