Шарените жичани експлозии на Габриел Даве нè маѓепсуваат со години. Со Plexus 35, мексиканскиот уметник ја носи својата работа во Музејот на уметност во Толедо, правејќи смела спој помеѓу старото и новото. Инсталацијата специфична за локацијата е составена од конци за вез нанижани за да се создаде внатрешно виножито, кое си игра со просторот – од внатрешни архитектонски елементи до извори на светлина. Додека светлината тече низ стаклениот таван на музејот, таа се филтрира низ шарените нишки, создавајќи холографски изглед.

Серијата Plexus на Dawe произлезе од неговата љубов кон везот, но сепак фрустрација од времето потребно за да се создаде готов производ. За него, употребата на текстил во неговата работа е исто така суптилен начин за гледање на поимите за родов идентитет. „Инсталациите на Plexus започнаа како голем експеримент користејќи го основниот материјал на мојата работа со везови. Поради материјалот, во нив има поттекст на родова политика, иако суптилно“, споделува Дау. „Многу рано сфатив дека овие архитектонски структури направени од конец за шиење се многу етерични. Беше речиси како да беа зраци на обоена светлина замрзнати во вселената“.

Користејќи го целиот спектар на бои како појдовна точка, инсталацијата во Толедо е првата во која уметникот си поигра со разбивање на боите. „Понекогаш користам само дел од спектарот; други избирам различна почетна и крајна точка што е во спротивност со она што би го нашле во природата кога би ја разбиле светлината со призма“, објаснува тој. „Во последно време, чувствувам желба да го разбијам уште повеќе, а делото во Музејот на уметност во Толедо ќе биде првото парче каде што навистина го истражувам распаѓањето на спектарот“. Со својата локација во Големата галерија на музејот, инсталацијата добива дополнително значење, опкружена со делата на мајстори како Питер Пол Рубенс. Инсталацијата на Дау, Plexus 35, ќе може да се види во Музејот на уметност во Толедо до 22 јануари 2017 година.

Габриел Дау создаде прекрасна инсталација со виножито за Музејот на уметност во Толедо.

visit Toledo Museum of Art

Gabriel Dawe in the Toledo Museum of Art for free

visit Gabriel Dawe in the Toledo Museum of Art