Плочките Zellige се една од најценетите и најпрепознатливите форми на уметност во Мароко. Но, овој тип на плочки не е евтин, особено во споредба со другите популарни машински плочки. Еден квадратен метар плочки Zellige може да чини 50 долари. Споредете го тоа со керамичките плочки на метрото, кои може да чинат само 0,15 долари по квадратен метар. Занаетот за правење плочки Zellige е стар со векови, но можеби умира бидејќи младите занаетчии губат интерес за трговијата. Па зошто Zellige плочките се толку скапи? И како Мароко ја зачувува оваа вредна уметност?