Најголемиот беспрекорен дијамант во светот – проценет на 15 милиони долари – е изложен во Дубаи Сотби.

Жолтиот дијамант „Златен Канарски“ во облик на круша тежи 303,10 карати, што го прави најголемиот беспрекорен дијамант во светот, според Гемолошкиот институт на Америка.

Уникатниот камен го прави своето деби во Дубаи пред неговата светска турнеја во галериите на Сотби.

Откако ќе биде изложен во Дубаи, ќе отпатува во Тајпеј, Хонг Конг и Женева пред да пристигне во Њујорк на продажба на 7 декември, како дел од распродажбата на „Сотби“ во Њујорк, величествениот накит.

Проценета на околу 15 милиони долари од Sotheby’s, кога ќе излезе на чеканот ќе биде без резервна цена – што значи дека ќе се продава за која и да е највисоката цена на денот.

Сега е изложен во галеријата на Сотби во Дубаи во DIFC.

Златниот Канар се приклучува на листата на историски важни камења кои биле изложени во Дубаи.

Во септември, еден од најчистите, најзаситените розови дијаманти во светот беше откриен од Сотби Дубаи на берзата за дијаманти во Дубаи, пред турнејата во Сингапур, Тајпеј и Хонг Конг.

Со 11,15 карати, „Вилијамсон розова ѕвезда“ беше вториот најголем внатрешно беспрекорен фенси розов дијамант што некогаш се појавил на аукција.

На својата октомвриска аукција, „Пинк ѕвезда Вилијамсон“ беше продадена за приближно 57,7 милиони долари (вклучувајќи ја и премијата за аукцијата) во Sotheby’s Хонг Конг.

Беа потребни приближно 20 минути за вториот по големина внатрешно беспрекорен фенси розов дијамант да се појави на аукција за да биде продаден во самостојна продажба, како што се гледа преку преносот во живо на Сотби.

Неговата цена по карат од повеќе од 5 милиони долари го урна претходниот рекорд на аукција. Тоа е вториот највредниот скапоцен камен или скапоцен камен што некогаш бил продаден на аукција- — поголем само од рекордната CTF Пинк ѕвезда, овален дијамант со мешано сечење од 59,60 карати, кој беше продаден на Сотби за 71,2 милиони долари во април 2017 година, а сè уште го држи светскиот рекорд на аукција за кој било дијамант, скапоцен камен или скапоцен камен.