За 36 години, Burning Man е собиралиште на љубителите на уметноста ширум светот. Овогодинешниот настан прикажа неверојатни уметнички инсталации кои посетителите на фестивалот многу ги поздравија по двегодишна пауза. Еден уметнички приказ особено ја истакна моменталната убавина на самодефинираниот град со спектакуларни претстави со дронови кои го насликаа ноќното небо и ги одржуваа горилниците да зборуваат долго откако ќе заминат.

1.000 дронови во изведбата беа програмирани од тимот DRIFT од Амстердам и пријателите да создаваат неверојатни воздушни светлосни шоуа секоја вечер додека диџеите настапуваат. Доцна вечерта, жителите на Блек Рок Сити можеа да погледнат нагоре и да видат сè, од хиперреалистичко око што трепкаше до гигантски, хипнотички геометриски прикази. Една визуелна слика беше на манта зраци кои пливаат низ ноќното небо, што присутните го карактеризираа како мирно и неверојатно. Друга беше со џиновска фигура слична на маска која гледаше одозгора на толпата, ротирајќи за навидум да ги испита свеченостите.

Еден извор на инспирација за содржината на овие емисии беше онлајн заедницата Burning Man. Convergence Collective, програмери на беспилотни летала за шоуто на отворањето, излегоа на Reddit за да ги прашаат горилниците што би сакале да ги видат нивните дронови. Коментарите сугерираа идеи како што се ѕвездено небо, пеперутка и цветни прикази, но барањето што беше повторено од многумина се чинеше дека го направи последниот пресек – почит на ко-креаторот на Burning Man, Лери Харви, кој неодамна почина.

Многу граѓани на привремениот град го посочуваат „човекот со капа“ како нивно омилено шоу на годината со дрон. Изведбата на дронот започна со фигурата на Човекот (онаа што, како што кажува името, изгоре на крајот) во црвено, шетајќи во круг. Фигурата нежно исчезнува во фрагменти. Во магичен виор, дроновите стануваат сини додека повторно ја формираат фигурата. Овој пат, сепак, тој држи светла бела капа Stetson, потпис на Харви. Фигурата ја става капата, ги крева рацете и паѓа наназад. Белите светла формираат испрекинати вертикални линии околу него, зголемувајќи ја илузијата дека паѓа. Како што се ротира, тој се распаѓа и исчезнува кон небесата. Во сино светло, сите беспилотни летала се појавуваат за последен пат како коцка додека се враќаат во нивната голема база за полнење за да го надоместат следното шоу пред нив.

DRIFT ја контекстуализира нивната ко-опска повеќеноќна изведба како „приказна за Човекот против машината“. Иако, со оглед на тоа што некои изведби се визуелни, како што е фразата „F Your Burn“ и „Burning Man“ што носи Стетсон, се чини дека е повеќе прослава на Black Rock City и некои од неговите 10 основни принципи, како радикално вклучување, комунално труд, учество, непосредност и не оставајќи никаква трага.