Во 1988 година, пред падот на Берлинскиот ѕид, Гинтер Холторф и неговата сопруга Кристин тргнаа на монументално патување кое ќе трае 26 години, 177 земји и речиси 550.000 милји (885.139 км). Двојката првично планираше да помине само 18 месеци во обиколка на африканските села со нивниот Mercedes-Benz G-Wagen наречен „Otto“, но една и пол година на крајот се претвори во континуирано патување прекинато со само неколку периоди на одмор. Без спонзорство, публицитет или онлајн фанфари што би ги имало денес едно вакво патување, парот патувал чисто заради патување, решени да видат што повеќе од светот.

Повеќе од две децении, Гинтер и Кристин живееја надвор од својот автомобил додека се возеа на неверојатни локации низ шест континенти. Ото ги одвел на извонредни места како песочните дини на Сахара, руралните села во Кенија, улиците на Париз, древните будистички храмови, воените зони во Ирак, па дури и вообичаено забранетата нација Северна Кореја. Во текот на ноќта, двојката спиеше во хамак или во нивното доверливо возило; за оброци, тие готвеле локална храна на пренослив шпорет на гас; тушевите беа шишиња со вода закачени наопаку надвор од автомобилот. Холторфовите го менуваа модерниот луксуз за нешто многу повредно – искуство. Како што Гунтер изјави за Outside, „Колку повеќе патувате, толку повеќе сфаќате колку малку сте виделе. И колку повеќе сте виделе и доживеале, толку повеќе сакате да продолжите да гледате и да продолжите да доживувате“.

Кристин почина во 2010 година, но Гинтер продолжи да оди во нејзино име, патувајќи во уште повеќе земји со фотографија од неговата покојна сопруга обесена од неговиот ретровизор. Долгото патување на 76-годишниот маж неодамна заврши, бидејќи Гунтер конечно се врати дома во Берлин засекогаш. Ото, неговиот верен автомобил кој ниту еднаш не се расипал за време на извонредното патување, ќе биде ставен на одмор во музејот на Мерцедес во Штутгарт. „Кога луѓето ме фалат, велам дека тоа е Ото“, рече Гунтер за неговиот незаменлив помошник, „Цврстината и доверливоста на овој автомобил се апсолутно зачудувачки“.

, StoryLand, StoryLand, StoryLand, StoryLand, StoryLand, StoryLand, StoryLand, StoryLand, StoryLand, StoryLand, StoryLand, StoryLand, StoryLand, StoryLand, StoryLand