Кинеската стартап компанија UDI распоредува самовозечки комбиња за да доставува храна во затворени области.

Во последните два месеци зеленчукот пристигнал на грб на робот. Така 16 заедници во Зибо, во источна Кина, добија свежи производи за време на пандемијата на коронавирус. Роботот е автономно комбе кое користи лидари, камери и алгоритми за длабоко учење за да се вози, носејќи до 1.000 килограми на товарниот простор.

Беспилотното возило обезбедува „бесконтактна“ алтернатива на редовните испораки, помагајќи да се намали ризикот од инфекција од човек на човек, вели професорот Минг Лиу, компјутерски научник од Универзитетот за наука и технологија во Хонг Конг (HKUST) и коосновач на Unity Drive. Иновација или UDI, стартап со седиште во Шенжен кој го разви комбето самоуправувачко.

Од февруари, UDI управува со мала флота возила во Зибо и во два други града, Сужоу и Шенжен, каде што доставуваат кутии за оброци на работниците на контролниот пункт и прскаат средства за дезинфекција во близина на болниците. Во комбинација, комбињата направија повеќе од 2.500 автономни патувања, честопати наидувајќи на зафатени сообраќајни услови и покрај заклучувањето.

„Тоа е како Uber за пакети – го користите вашиот телефон за да повикате робот да ги земе и да ги достави вашите кутии“, рече професорот Лиу за IEEE Spectrum во интервју преку Zoom.

Дури и пред пандемијата, пратките на пакети вртоглаво растеа во Кина и на други места. Основачот на Alibaba, Џек Ма, изјави дека неговата компанија се подготвува да ракува со 1 милијарда пакети дневно. Со оглед на тоа што логистичкиот сектор се соочува со голем недостиг на работна сила, извештајот на McKinsey од 2016 година предвидува дека автономните возила ќе испорачуваат 80 отсто од пакетите во рок од 10 години.

Тоа е иднината на која се обложува UDI. За разлика од роботи развиени од Waymo, Cruise, Zoox и други, возилата на UDI се дизајнирани за транспорт на стоки, а не луѓе. Тие се слични на оние на Nuro, стартап од Силиконската долина и Neolix, со седиште во Пекинг, кој распореди 50 роботски комбиња во 10 кинески градови за да вршат мобилна испорака и услуга за дезинфекција.