Ралф Лорен, познат по љубовта кон старите автомобили, успеал да собере повеќе од 60 ретки модели на автомобили. Тој, меѓу другите, поседува Ferrari Testarossa од 1958 година и Bentley Blower од 1929 година.

Сите негови автомобили се безбедно складирани во зграда во скриен парк во Бедфорд Хилс, Њујорк. Меѓу нив е и редок скапоцен камен кој го набавил во 1988 година.
Се работи за Bugatti 57SC Atlantic, а вреди 40 милиони долари. Атлантикот кој е во сопственост на Лорен е официјално најскапиот автомобил во светот.
Збунувачкото прашање е како може автомобилот да вреди цело богатство? Како што пренесува Јалопник: „Тоа е прекрасен автомобил, но не и убав од 40 милиони долари. Потоа повторно во тој редок воздух, не плаќате за вредност, туку за ексклузивност“.
Иако може да се гледа како „само“ автомобил, Атлантикот е многу повеќе од тоа. Тоа е историски споменик на предвоена Европа на тркала.

Bugatti Type 57, кој го вклучува и Атлантикот, беше креација на Жан Бугати, син на основачот Еторе.
Автомобилите се произведени помеѓу 1934 и 1940 година со само 710 произведени. Типот 57 SC, оној што го поседува Лорен, е еден од најкултните модели некогаш произведени.
„S“ во името значи „surbaissé“ што значи „спуштен“ и C „компресира“, компресор кој е направен како одговор на желбата на клиентите за поголема моќност.

Сега останаа само два модели 57SC во светот, со првично само три произведени според нашите сознанија. Еден бил уништен во железничка несреќа во 1950 година.
Другиот сега се наоѓа во Мулин автомобилскиот музеј во Лос Анџелес – беше продаден на музејот за 38 милиони долари. Единствениот модел за слободно роаминг е во рацете на Ралф Лорен.
Кога Жан Бугати го произведе, не многу од неговите современици го разбраа дизајнот. Тој дебитираше со својот концепт Aérolithe во Париз во 1935 година. Aérolithe беше првиот модел во колекцијата Type 57.

Автомобилите беа направени од лесна, но многу цврста легура на магнезиум наречена електрон наместо алуминиумските листови кои обично ги обложуваа моделите на Бугати.
Магнезиумот е многу запалив метал, што му отежна на Жан да најде начин да ги задржи деловите заедно. Сепак, тој дошол на идеја да ги поврзе панелите со надворешни нитни и гребени долж покривот.

Неговиот нов концепт никој не го сфати сериозно, па дури и Еторе беше засрамен и разочаран од овој факт. Меѓутоа, со текот на времето електронските панели станаа потписна состојка на автомобилите на Бугати и Атлантикот беше изграден на ист начин.