Јагодите се во сезона, ќе сакате да се погрижите да се измијат темелно – особено откако ќе видите што можете да најдете на нејзината површина. Во едно неодамнешно видео објавено на Твитер, парче јагода е ставено под микроскоп, а последователниот одблиску покажува мали бубачки кои ползат насекаде низ неа. Значи, дали навистина вкусните јагоди имаат микроскопски бубачки насекаде низ нив?

Иако останува да се види дали снимката на Твитер е целосно непроменета, сигурно има бубачки што живеат и несат јајца во јагоди. Феноменот привлече внимание во 2020 година поради трендот на TikTok за користење на миење со оцет и сол за да се извлечат ларвите од овошјето. Иако сите јагоди нема да содржат ларви, беше потврдено дека дрозофилите со дамки крила всушност ги несат јајцата во јагодите. Ова потоа може да предизвика појава на бубачки или ларви кога овошјето се става во смесата со оцет и сол одреден временски период.

„Овој вид може да направи многу фин засек што не може да се види со голо око и ги положува јајцата таму“, вели ентомологот Сријанка Лахири. „Кога берачот ќе го добие овошјето, тие не можат ни да видат дека има јајце бидејќи е длабоко во овошјето. Затоа бега од откривање и не е можно да се открие дека некое овошје е заразено“.

Но, пред да почнете да ги фрлате јагодите, само знајте дека нема докази дека внесувањето на штетниците што лазат по јагодите ќе предизвика некаква штета. Лахири брзо не потсети дека целосното искоренување на сите инсекти од овошјето и зеленчукот е речиси невозможно без зголемена употреба на пестициди. Затоа, не заборавајте добро да го измиете овошјето пред да јадете и да знаете дека овие мали инсекти не се штетни.