Гледајќи го океанот, мирната серија бранови може да изгледа како никогаш да нема крај. Оваа прекрасна глетка може да биде и важен извор на чиста енергија за иднината. Кипарската компанија Sea Wave Energy Limited (SWEL) дизајнираше пловечки генератор кој се движи со движењето на брановите, произведувајќи енергија додека се бранува. Наречен Wave Energy Converter (WEC) или Waveline Magnet, тој нуди евтин и еколошки начин за производство на енергија што може да биде на исто ниво со фосилните горива.

SWEL веќе 10 години развива генератори базирани на бранови. Претходно оваа година, тие го објавија дизајнот на нивниот прототип WEC по многу истражување и напредок во дизајнот. Пловечките пластични платформи се лесни за производство, прифатливи и поврзани заедно како флексибилен „рбет“ кој се наведнува со брановите. Тој е умно конструиран да го преточи движењето на океанските бранови во енергија, произведувајќи дури 100 MW моќ во идеални услови. Овој висок производ, поврзан со неговата пониска цена, го прави конкурентен меѓу фосилните горива кои доминираат на енергетските пазари.

Минатата година, компанијата го тестираше уредот во заливот Ларнака во близина на Кипар. Потребни се повеќе тестирања и развој за да се комерцијализира WEC. Сепак, компанијата го дизајнираше да биде доволно флексибилен за да издржи различни услови на отворена вода. Може да се изработи и од рециклирани материјали, што дополнително ќе го зајакне неговиот еколошки имиџ. WEC се надеваме дека ќе биде распореден во океан со поврзување со електричната мрежа во рок од пет години, според временскиот распоред на SWEL кој започна во 2019 година. Можеби за неколку години брановата моќ ќе биде вообичаена како соларната, а овие лебдечки „боцки“ ќе ги красат крајбрежје ширум светот.

Sea Wave Energy Limited (SWEL) дизајнираше пловечки генератор кој се движи со брановидни бранови на океанот наречен Wave Energy Converter (WEC) или Waveline Magnet.