„Среќен сум што луѓето го опишуваат како „историски“, мислам дека направивме историја“, изјави тој за Ребека Џад од Apple Music 1.

Објавувајќи го документарниот филм за шоуто на Ребека Џад на Apple Music 1 минатата недела, диџејот на Брајтон – вистинското име Норман Кук – објасни како „неколку пати повторно ја посетувал забавата во мозокот“. „И само идејата за тоа што ми се случи мене и мојот живот во последните 20 години, како сцената и музичкиот бизнис се променија во последните 20 години“, рече тој. „И да, многу е убаво да се направи сметка. Затоа, наместо да ги одбројувам деновите додека не го направам ова, јас направив сметка за тоа што значи да се вратиш и да го направиш тоа 20 години подоцна“.

За време на интервјуто, тој зборува за „добродушниот хаос“ на забавата, во која повеќе од 250.000 рејвери – двојно поголема од населението на Брајтон – се собраа на плажата на бесплатниот настан на 13 јули 2002 година за да го гледаат Fatboy Slim. Рајвот беше опишан како „најголемиот настан што го видел Обединетото Кралство“.

„Тоа го зацврсти мојот однос со градот“, рече тој за значајниот рејв, опишувајќи се себеси како „еден вид на локално момче што е оправдано“ и мислејќи на себе и на поранешната сопруга Зои Бол како „Пош и Бекс од куќата со киселина. генерација“. „Пред 20 години веројатно бев на врвот на моите моќи; и тоа е како да се наоѓате на голем бран, забавно е кога сте на врвот, но ќе погледнете надолу мислејќи „уаа, што ако паднам !'”, тој рече.

„Кога ќе погледнам наназад и ќе го преиспитам 20 години подоцна за документарецот, ми се чини дека „некако беше како момент од Вудсток“. Беше како момент кога оваа идеја за нашата култура или она што го правевме одеднаш стана поголема од неуправлива“… Среќен сум што луѓето го опишуваат како „историски“, мислам дека направивме историја“.

Засега не се познати повеќе детали за документарецот, но најавата следи по претходно најавениот луксузен бокс сет на Big Beach Boutique, „Right Here, Right Then“, кој содржи нов диџеј микс од брендот Fatboy Slim, ДВД од оригиналниот концерт, Книга од 48 страници, 12“ со ексклузивни фотографии и предговор напишан од Кук и многу повеќе.