Американскиот бизнисмен Даниел Стивен Пења, познат и како Ден Пена, тврди дека знае кој е тој што стои зад биткоинот. Тој верува дека биткоинот е руски заговор дизајниран да го надмине светот финансиски, а човекот кој стои зад водечката криптовалута не е ништо друго освен рускиот претседател Владимир Путин. Тој исто така тврдеше дека Биткоин ќе се спушти на нула.

Ден Пена изјави дека заработката од инвестирање во биткоин е како да се најде банкнота од илјада долари на улица. И тој, исто така, ги нарече инвеститорите во биткоин безобразни и ретардирани. Сепак, американскиот бизнисмен немаше никаков доказ за да ги поткрепи своите безобразни тврдења. Тој мисли дека тоа е заговор на Русија да ја наруши американската економија преку биткоин.