Канон изведе експеримент наречен мамка за да ја истражи моќта на перспективата. Овој многу визуелен проект се обиде да открие колку може да биде влијателен изгледот на фотографот.

Шест фотографи беа поканети да учествуваат, секој одделно сними портрет на човек по име Мајкл. На денот на фотосесијата, на секој уметник му било кажано нешто различно за овој човек. Секој фотограф доби различна приказна за Мајкл, бидејќи му беше кажано дека тој е еден од следниве: комерцијален рибар, само-направен милионер, алкохоличар кој се опоравува, човек кој спасил живот, поранешен затвореник или самопрогласен психичар. . Во реалноста, Мајкл е актер кој ја презел секоја од овие улоги во согласност со она што му било кажано на соодветниот фотограф.

По завршувањето на снимањето на портретите, фотографиите беа испечатени, обесени во соба и шесте фотографи беа поканети да ги погледнат заедно. Видеото од нивното собирање (кое може да се види подолу) ги прикажува фотографите како разговараат за различните портрети, секој од нив коментира како Мајкл изгледа како сосема поинаква личност од една фотографија до друга. Снимките многу се разликуваат и во стил и во контекст, предизвикувајќи различни емоции и карактеризација на темата. Мајкл потоа влегува во собата и ја објаснува премисата зад експериментот, предизвикувајќи ги фотографите да сфатат колку ова искуство ги отвора очите.

„Фотографијата се обликува повеќе од личноста зад камерата отколку од она што е пред неа“, заклучува Canon. Докажувајќи го ова, компанијата се надева дека ќе ја смени креативното размислување на уметникот во моќта на улогата што ја играат кога се зад објективот на камерата.