Мегајахтата на Џеф Безос изгледа како да е при крај.

Бродот долг 417 стапки беше забележан во неделата како плови во бродоградилиштето Гринпорт во Ротердам, Холандија, со трите големи јарболи поставени. Dutch Yachting, канал на YouTube посветен на холандски бродови, објави видео снимка што ни дава најблизок поглед до сега на јахтата на Безос.

Масивната јахта беше предмет на месечни расправии во Холандија.

За да го однесе бродот од бродоградилиштето до отворена вода, требаше да помине низ Ротердам и под познатиот градски мост Конингсхавен, локално познат како Де Хеф. Имаше само еден проблем: За разлика од многу јахти на неговите современици, бродот на Безос е со помош на плови, што значи дека има три големи јарболи, јарболи кои биле премногу високи за да поминат под мостот, и покрај неговото растојание од над 131 стапки.

Бродоградителот, Oceanco, предложи привремено да се отстрани централниот дел од мостот за да може бродот да минува низ, што ги налути локалните жители кои почувствуваа дека Безос ја фрла својата тежина – и богатството од 162 милијарди долари – наоколу за да размонтира локална знаменитост. Жителите организирале настан на Фејсбук за да фрлаат расипани јајца по јахтата кога таа поминувала.

Минатиот месец, Oceanco го отфрли своето барање, наведувајќи ги стравувањата од вандализам и малтретирање на вработените. Компанијата одлучи наместо јахтата да ја влече реката, без јарболи, што го направи минатата недела во раните утрински часови.

Сега, се чини дека јахтата е целосно составена и е чекор поблиску до заминување кон морето.

Постоењето на мегајахтата на Безос првпат беше објавено во книгата на Бред Стоун, „Amazon Unbound“, во мај 2021 година. Моментално позната само како Y721, се предвидува дека јахтата ќе чини 500 милиони долари и се очекува да биде „една од најдобрите едрени јахти во постоење“, објави Стоун.

Видеото можете да го погледнете подолу: