Уметноста може да ни помогне да замислиме свет во кој сакаме да живееме. Уметничките дела генерирани од вештачка интелигенција се повеќе стануваат начин да го направиме токму тоа. Иако вештачката интелигенција е тема на контроверзии и загриженост, има употреба на оваа форма на технологија која ѝ овозможува на уметничката заедница да експериментира и да расте надвор од вкоренетите бариери. Нигерискиот режисер и уметник Малик Афегбуа користи вештачка интелигенција за да направи слики на постари граѓани облечени во модни облеки додека одат по пистата. Серијата е наречена Модна ревија за старешини и содржи слики од замислени луѓе облечени во прекрасни ансамбли кои се скроени за модната писта.

Афегбуа го гледа Модното шоу за постарите како начин да ги задоволи неговите повеќекратни интереси, а еден од нив е облеката. „Јас сум љубител на модата и секогаш сакам да експериментирам“, објаснува тој. „Сакав да ја помешам традиционалната африканска нигериска мода со нешто футуристичко, нешто афро-футуристичко“. Ликовите во серијата се облечени во облека што ги комбинира принтовите и дезените во материјали со луксузен изглед од глава до пети.

Модното шоу за постарите има поголема цел надвор од визуелниот раскош на сето тоа. Афегбуа го користи за да ги предизвика често старечките традиции на нашето општество – конвенции кои сакаат постарите луѓе да се повлечат во позадина. За Афегбуа, тие можат да бидат ѕвезди. „Никогаш не сум видел модна ревија за постари луѓе, но тие постојат – па зошто да не?

Иако навистина може да се случи модна ревија на која ќе учествуваат и постари лица – промените во индустријата за моделирање веќе се случуваат – серијата користи вештачка интелигенција како аспиративна сила за да ги натера луѓето да размислуваат поинаку. „Што ако“, постави Афегбуа, „да почнеме да ги правиме работите на овој начин?
Уметноста може да ни помогне да замислиме свет во кој сакаме да живееме. Уметничките дела генерирани од вештачка интелигенција, иако се контроверзни, сè повеќе стануваат начин да се направи токму тоа.

Malik Afegbua AI Generated Series Called Fashion Show for Elders

Malik Afegbua AI Generated Series Called Fashion Show for EldersMalik Afegbua AI Generated Series Called Fashion Show for Elders

Malik Afegbua AI Generated Series Called Fashion Show for EldersMalik Afegbua AI Generated Series Called Fashion Show for EldersMalik Afegbua AI Generated Series Called Fashion Show for EldersMalik Afegbua AI Generated Series Called Fashion Show for EldersMalik Afegbua AI Generated Series Called Fashion Show for EldersMalik Afegbua AI Generated Series Called Fashion Show for EldersMalik Afegbua AI Generated Series Called Fashion Show for EldersaMalik Afegbua AI Generated Series Called Fashion Show for Elders

Malik Afegbua AI Generated Series Called Fashion Show for EldersMalik Afegbua AI Generated Series Called Fashion Show for Elders

Malik Afegbua AI Generated Series Called Fashion Show for EldersMalik Afegbua AI Generated Series Called Fashion Show for EldersMalik Afegbua AI Generated Series Called Fashion Show for Elders

Malik Afegbua AI Generated Series Called Fashion Show for EldersMalik Afegbua AI Generated Series Called Fashion Show for EldersMalik Afegbua AI Generated Series Called Fashion Show for EldersMalik Afegbua AI Generated Series Called Fashion Show for EldersMalik Afegbua AI Generated Series Called Fashion Show for EldersMalik Afegbua AI Generated Series Called Fashion Show for Elders