Уметноста секогаш ги наоѓа вистинските уметници, без разлика каде ги носи животот. За италијанскиот сликар Винченцо Пинто, неговата љубовна врска со уметноста беше интересна приказна сама по себе.

Винченцо Пинто е роден во 1975 година во Неапол, Италија. Како дете, тој со голема фасцинација го гледал татко му како црта ликовите на Дизни. Цртежите потоа би биле подарени на членовите на семејството, а Пинто секогаш ги ценел овие скици. Гледајќи го својот татко, младото момче исто така се занимаваше со слики и скици. Пинто признава дека научил да црта пред да научи да зборува. Но, и покрај тоа, неговото семејство не ги поддржа неговите амбиции да направи кариера во уметноста и го одврати да се занимава со уметност на училиште. Ова означи привремен крај на соништата на Пинто да стане уметник. Сепак, во ретроспектива, Пинто не ја помилува одлуката. Тој мисли дека со тоа што не посетувал уметничко училиште, можел да негува послободен и понеограничен уметнички стил., StoryLand

 

Во поголемиот дел од неговиот подоцнежен живот, Пинто немаше повеќе средби со уметноста. Се оженил, имал ќерка и се занимавал со продажба на накит. Додека Пинто беше среќен со овој живот, тој секогаш чувствуваше дека нешто недостасува во него. За среќа, работите се променија кога тој имаше случајна средба со галерист. Галеристот, кој наскоро стана негов пријател, го препозна неискористениот уметнички потенцијал во Пинто. По негов налог, Пинто конечно реши да ги нацрта своите први дела како професионален уметник. Тој дебитираше со осум слики на изложба во Помпеја. Два од нив беа продадени, додека повеќето од нив наидоа на благодарност. Ова го зајакна моралот на Пинто и го постави на пат да стане професионален уметник.

 

, StoryLand

Природата на претходната работа на Винченцо Пинто честопати го наведуваше да патува во различни села во земјата и да се запознае со различни култури. Ваквото разбирање на културата и луѓето се одразува во неговите дела. Во почетокот Пинто користеше акрилни бои со тон кој беше речиси импулсивен. Но, со текот на годините, тој се здоби со многу повеќе нијанси во неговите дела. Тој, исто така, се пресели од акрилни во маслени бои, поради поголемата длабочина што ја обезбедуваат вторите. Една од уникатните карактеристики на делата на Пинто е како тој си игра со светлата и сенките. Ова, признава тој, го научил како дете додека се восхитувал на делата на уметници како Салвадоре Дали и Караваџо.

, StoryLand

Во 2017 година, Пинто соработуваше со други (вклучувајќи кореограф и фотограф) за да создаде софистицирано и прекрасно уметничко дело пред публика во живо. Настапот беше дочекан со огромен аплауз кој ја расплака публиката. За време на глобалната пандемија COVID-19, светот се промени; Винченцо Пинто не се разликуваше. Но, уметникот погледна околу себе и бараше инспирација во тие темни и мрачни времиња. Неодамна, Пинто презеде проект за улична уметност каде што црта сложени и прекрасни мурали. Во летото 2021 година, Пинто и други уметници работеа заедно за проект во Castel dell’Ovo кој му оддаде почит на познатиот италијански изведувач Масимо Троизи.