Користејќи само еден лист бела хартија, Парт Котекар може да создаде хипнотизирачки уметнички дела. Дизајнер со седиште во Индија долги години сече, сече и манипулира со хартија, создавајќи сложени парчиња инспирирани од природата, архитектурата и пошироко. Неговата последна серија ги трансформира обичните листови хартија во оптички илузии кои потсетуваат на холандскиот мајстор М. Иконските отпечатоци на Ешер.

За разлика од неговите претходни дела, кои се фокусираа на украсни детали како чипка, овој проект истражува различен потенцијал на хартијата. Овде, Котекар користи перспектива и повторува шаблони за да произведе композиции што го мамат окото. Исто како уметноста на Ешер, овие уникатни исечоци за хартија го искривуваат просторот за да создадат континуирана композиција во која гледачите можат да се потопат.

Неверојатно, Котекар успева да го направи секое од овие ремек-дела без да се потпира на помошта на лепак или лента. Наместо тоа, тој внимателно ги планира своите уметнички дела така што перфорациите остануваат содржани во истото парче хартија. Тој преклопува одредени делови наназад за да создаде поголеми отвори за да може да помине светлината или бојата на позадината и да додаде тродимензионалност на околината.

Paper Cut Out Illusions by Parth Kothekar

Paper Cut Out Illusions by Parth Kothekar

Paper Cut Out Illusions by Parth Kothekar

Paper Cut Out Illusions by Parth Kothekar

Paper Cut Out Illusions by Parth Kothekar