Тетоважистот Џејсон Стиева создава асемлаж уметност речиси 20 години, проширувајќи ја својата креативност надвор од телото и во тродимензионален простор. Во изминатите девет години, тој работеше на неговата серија „Готик тајмс“, која започна кога се здоби со дел од стариот имот на часовници. Мешајќи ги кутиите и механизмите со други пронајдени материјали, неговите скулптури се диво надреални и исполнети со детали.

За Левијатан – Ковчегот на апокалипсата, Стиева потрошила околу 15 месеци создавајќи го сенишниот пиратски брод исполнет со дивјачки ликови. Како сопственик на сопственото студио за тетовирање, Sinful Inflictions, неговата уметничка работа се изведува во слободно време. „Вајањето е многу различно од тетовирањето што можам да го правам во секое време“, вели тој за My Modern Met. „Со скулптурите морам да бидам расположен да работам на нив и да не бидам принуден со рокови“.

Инспирацијата за делото започна кога Стиева шпионираше макета на скалило поставено на таванот на продавницата што често ја посетуваше. Откако извесно време се восхитувал, почнал да работи на создавање на ковчег што ќе носи секакви мутирани животни и суштества. Финалниот производ е висок 8 стапки, долг 7,5 стапки и широк околу 2,5 стапки.

„Генерално, тоа беше најзастрашувачкиот проект на кој сум работел и веројатно некогаш ќе го создадам“, споделува тој. „Има многу екстремно досадни детали од напред до назад, од врвот до дното. Само отсекување на главите на армијата сами и брусење на задниот дел на секоја за да бидете сигурни дека ќе седат на исто ниво откако ќе се нанесат со пинцета траеја неколку недели. Изворот на сите ликови траеше доста време. Редизајнирањето, распаѓањето, обновата и правењето на ковчегот структурно звучно долго пред да започне какво било скулптура траеше доста време“.

Сега, бродот седи во домот на еден од клиентите на Стиева, страствен колекционер кој уметникот го истетовирал брод на градите. А Стиева продолжува да гради – барајќи ги гаражните продажби, болвата пазари, аукциите и продавниците за штедење за повеќе материјали за да ги оживее неговите фантастични скулптури.

Тетоважистот Џејсон Стиева создава неверојатни парчиња уметност за склопување во слободното време, користејќи делови што се наоѓаат во антикварниците и болвата пазари.

Jason Stieva - Leviathan..Ark of the Apocalypse

Pirate Ship by Jason Stieva