Уметникот Даниеле Бареси е наградуван дизајнерски резбар. Наместо да ги скрши очекуваните материјали како дрво или мермер, тој ги позајмува своите таленти на нешто многу повкусно. Користејќи ја храната како неконвенционално платно, тој создава скулптури кои предизвикуваат воодушевување. И покрај нивните различни текстури и густини, Бареси навидум лесно го издлабува секој од нив за да открие убави цвеќиња и суштества кои се кријат зад кожата и кората.

Бареси зборува за неговата уметност за резба на храна на речиси духовен начин. „Кога ќе го допрам мојот нож, мојот ум се предава на срцето и директно се пренесува на рацете, давајќи им различни форми на украсите. Тоа е како магија“. Оваа страст е очигледна кога ќе ги погледнете неговите парчиња; деталите што може да ги постигне со алатки – вклучувајќи ножеви, скалпели, лупечки и балери за диња – ги прави да изгледаат премногу добро за јадење. Заборавете на чинија; Резбата на храна на Бареси заслужува да биде во уметничка галерија.

 

Food Carving
Food Carving
Food Carving

Food Carving
Food Carving
Food Carving
Food Carving
Food Art
Food Art
Food Art