Уметничката Кети Ен Гилмор од Лос Анџелес ги комбинира уметноста и математиката за да ги трансформира обичните рамни површини во неверојатни тридимензионални илузии. На прв поглед, нејзината сложена работа изгледа дигитално изречена; сепак, Гилмор прецизно рачно го црта секој детал користејќи пенкала и маркери. Без разлика дали станува збор за џиновски мурал или помало дело на хартија, се чини дека секој цртеж на линија скока од нејзиното избрано платно.

Гилмор доби диплома по математика, уметност и шпански од колеџот Гринвил, Илиноис и МНР за визуелна уметност на Универзитетот Азуза Пацифик, Калифорнија. Интердисциплинарната позадина на уметникот доведе до уникатен и високо методолошки пристап кон правење уметност. Нејзините дела честопати се планирани или инспирирани од математички формули, графикони и равенки, што резултира со извонредни форми и обрасци кои си играат со перспективата. Гилмор објаснува: „Моментално сум под големо влијание на топографијата и односот помеѓу 2Д, нормалните рамнини и нивните изобличувања во 3Д просторот“.

 

, StoryLand
Работејќи главно во црно-бело, Гилмор користи комбинација од прави и криви линии. Правите линии се паметно исцртани со остри агли за да се создаде илузија на тродимензионален простор, додека заоблените линии се користат за прикажување на падови и врвови, исто како и контурните линии на топографската карта. Во други дела, Гилмор црта цврсто распоредени, издолжени линии кои личат на повеќе јамки од конец, кои висат слободно од ткаено парче ткаенина. Другите парчиња се прикажани во стотици рачно нацртани триаголници, што резултира со мрежи како мрежа кои покриваат интригантни 3Д форми.

 

, StoryLand , StoryLand