Уметничката Дебора Ломбарди ги осветлува цвеќињата во својата нова фото-серија – буквално. Дизајнерката и фотографот од Италија користи ултравиолетова светлина за да ја долови невидената убавина на овие растенија, откривајќи блескави бои и дезени кои инаку се невидливи во текот на денот.

Ломбарди го започна овој проект на почетокот на пандемијата COVID-19. Со само неколку алатки и растенија собрани од градината на владение, таа можеше да влезе во нов свет. Оттогаш, Ломбарди продолжи да додава во серијата, експериментирајќи со прилагодувања секој пат. „Фотографијата со видлива флуоресценција предизвикана од ултравиолетови (UVIVF) е техника која ја доловува флуоресценцијата на цвеќињата и растенијата погодени од УВ светлина – и што го прави видливо она што е генерално невидливо со голо око“, вели таа за My Modern Met. „Фотографирањето на овој начин открива живи, блескави бои – хроматски свет што не е откриен од човечки очи, но што некои животни (како што се пчелите) можат да го воочат“.

Секоја од овие прекрасни фотографии користи обична црна позадина за да ја нагласи впечатливата боја на цвеќето. Оваа едноставна композиција потсетува на портрет фотографија. „Ги фотографирам моите фотографии во целосно темна средина, осветлувајќи ја темата со УВ факел (од оние што обично се користат на сцените на злосторството), со брзини на блендата кои се движат од 10 до 30 секунди и применувајќи технички мерки кои произлегуваат од различни експерименти“, додава Ломбарди. . Нејзината серија фотографии беше прогласена за финалист на наградите на Светската фотографска организација.

Flower Photography by Debora Lombardi

Flower Photography by Debora Lombardi

Flower Photography by Debora Lombardi

Flower Photography by Debora Lombardi

Flower Photography by Debora Lombardi

Flower Photography by Debora Lombardi