Непроспиените ноќи изгледаат малку поинаку кога ќе станете родител: Танцувањето и јадењето пица до 4 часот наутро се претвораат во грижа за новороденче што плаче и менување пелени во мракот. Но, кој ќе каже дека треба целосно да се откажете од авантурите на младоста?

Како и со другите работи, ултрабогатите најдоа начин да ги олеснат лепливите делови од животот: ангажирање „дадилки од диско“, честопати високообразовани поединци кои ја преземаат смената од ноќ до утро за родителите кои сакаат да ја забават. Наплаќајќи во просек од 20 до 30 евра на час (приближно истото во американски долари), известува The New York Times, дадилките во диско се грижат за децата додека родителите ги бојат палките во црвено, а понекогаш и за време на „закрепнувањето“ следното утро.

Тоа е бизнис во подем кој се појавува во европските клабинг дестинации како Миконос и Ибица. Сопственикот на Mykonos Best Nannies дека бизнисот е зголемен за 15% од минатата година, додека сопственикот на Ibiza’s Kids & Co. истакна дека бизнисот се зголемил до 30% за една година. Една бремена клиентка дури резервирала дадилка во диско за бебе кое сè уште не е родено, според сопственикот на Mykonos Best Nannies.

Родителите кои сакаат да патуваат и да се одморат од своите деца по карантинот ги поттикнуваат услугите, според Тајмс. Иако услугата ја резервираат претежно европски клиенти, сопствениците објаснуваат дека Американците и Австралијците често бараат помош.

„Немаме ваква поставеност во Англија, па едвај излегуваме дома“, рече Лорен Џонс (37). „Сите наши вечери за состаноци се на Ибица“.

Приказна за два града, патувања во Миконос и реалниот свет на грижата за децата
Оваа гламурозна форма на грижа за деца е драстично отстранета од реалноста на американската криза за грижа за деца.

Пандемијата принуди многу вработени родители да пронајдат нови форми на грижа бидејќи индустријата стана недоволно вработени и преоптоварена. Од 2020 година, нарушувањата во индустријата за згрижување деца ги чинат младите родители во САД околу 13 милијарди долари годишно како изгубен приход, според Фондацијата Century. Во анализата на 37.000 домаќинства со мали деца од податоците од истражувањето на пописот во 2021 година, тинк-тенкот откри дека недостатокот на грижа за децата ги принудил родителите во 20% од домаќинствата со мали деца да ја напуштат или да ја загубат својата работа.

И речиси половина (48%) од мајките кои работат не се задоволни со платеното слободно време и флексибилноста што ја обезбедува нивниот работодавец, според Motherly’s State of Motherhood Report. Тоа се распаѓа по класните и расните линии, бидејќи 10% од црните мајки немаат поддршка во грижата за децата – двојно повеќе од бројот на бели мајки кои пријавиле исти проблеми, се наведува во извештајот.

Воспитувањето на дете со среден приход ги чини родителите во САД околу 300.000 долари овие денови. Бидејќи инфлацијата ги зголемува трошоците за зависно лице, доволно е да се поттикнат повеќе млади возрасни да одлучат да немаат деца. Од 43% од возрасните кои не планираат да имаат деца поради друга причина освен да немаат желба, 17% наведоа финансиски причини, според Истражувачкиот центар Пју.

Додека многумина во САД се борат да врзат крај со крај додека плаќаат за грижа за децата за да можат да си ја завршат работата, богатите родители ја истакнуваат разликата со тоа што најмуваат скапи дадилки кои се грижат за нивните деца додека тие танцуваат ноќе.