Следниот пат кога ќе барате одлична уметност, обидете се да го гледате вашиот чекор. Еден уметник си зема за право да ги разубави пукнатините и дупките на тротоарот со шарена мозаична уметност. Со седиште во Чикаго, Џим Бачор ги трансформира грозните дупки во прекрасни изведби на познати слики.

Соодветно наречена Master Pieces, оваа серија од четири содржи прикази на добро познати уметнички дела чувани во Институтот за уметност во Чикаго. „Се работи за сопоставување“, објаснува Бахор како инспирација за Master Pieces. „Повремено, кога започнувам нова серија на уметнички дела со дупки, сакам да ја спротивставам темата со високи веѓи со уметноста со дупки со ниски веѓи (како што се моите серии модели на врвни брендови како Burberry и Gucci). Серијата Master Pieces го прави истото – земајќи детали за некои многу познати, иконски парчиња од колекцијата на Институтот за уметност во Чикаго и ги поставува на валканата улица“.

Некои од најпрепознатливите дела од овој проект вклучуваат портрети на Ноќните јастреби на Едвард Хопер, фрагмент од американската готика на Грант Вуд и дел од Спалната соба на Винсент ван Гог. Бахор го создаде секое дело од оваа серија, вклучително и мозаик базиран на текст на кој пишува „Институтот за уметност во Чикаго треба да ја финансира оваа уметност“, со парчиња италијанско стакло.

„Ако овие дела беа самостојни ликовна уметност, веројатно би ги продал за околу 3.500 долари секое“, вели тој. Поради оваа причина, Бачор реши да го ограничи Master Pieces на четири готови дела, но напорите на неговиот креативен процес сигурно оставија свој белег на градот. Сега, минувачите можат да налетаат на нешто неочекувано убаво на пат кон работа или дома.

Можете да купите отпечатоци од уметноста на Бачор преку неговата онлајн продавница и да бидете во тек со најновите проекти на уметникот следејќи го на Инстаграм.

Уметникот Џим Бачор од Чикаго ги трансформира дупките во уметнички дела.

Colorful Mosaic Art in Potholes by Jim Bachor

Colorful Mosaic Art in Potholes by Jim Bachor

Colorful Mosaic Art in Potholes by Jim Bachor

Colorful Mosaic Art in Potholes by Jim Bachor

Colorful Mosaic Art in Potholes by Jim Bachor

Colorful Mosaic Art in Potholes by Jim Bachor

Colorful Mosaic Art in Potholes by Jim Bachor