Сите улични фотографи се ловци на еден или друг начин, барајќи совршени моменти во животот за да врамат исклучителна слика. Џонатан Хигби го носи ова на друго ниво преку неговата работа, која се заснова на толку остри вештини за набљудување што стручно ги извлекуваат случаите во кои луѓето и предметите совршено се усогласуваат. Резултатите се фотографии кои ги откриваат суптилните коинциденции кои се случуваат во секојдневниот живот, оние кои често остануваат незабележани освен ако не се снимени во мирна рамка.

Хигби користи предмети во урбаната средина – реклами, архитектура, графити – и бара моменти каде човечката интеракција се вкрстува за да создаде нов наратив. Хигби, кој беше финалист на Мастерс наградите Хаселблад во 2018 година, прв случајно дојде до проектот „случајност“. По еднодневно фотографирање на Менхетен, тој се вратил дома и уредувал фотографии кога наишол на нешто што не го сфатил кога фотографирал влез во метрото покриен со стакло.

Jonathan Higbee - Street Photography

„Дојдов до оваа фотографија и забележав нешто што ми недостигаше додека ја правев – или барем не бев свесно свесен додека фотографирав – човек што посегнува да го повлече својот пријател додека двајцата навидум се нишаа на работ од високите облакодери. Хигби раскажува за My Modern Met. „Неверојатната коинциденција ја внесе сликата со интересен, возбудлив наратив кој значително го издигна делото. Бев веднаш закачен. Оттогаш намерно го ловам градот за необични случајности“.

Jonathan Higbee - Street Photography

 

Jonathan Higbee Contemporary Street Photographer

 

Jonathan Higbee Contemporary Street Photography

 

Jonathan Higbee Contemporary Street Photographer

 

Jonathan Higbee Contemporary Street Photographer

 

Jonathan Higbee Street Photographer

 

Jonathan Higbee Contemporary Street Photographer

 

Jonathan Higbee Street Photographer

 

Jonathan Higbee Contemporary Street Photography