Понекогаш, везот е возило на поголема уметничка порака. Ова е случај со украинската уметница Дијана Евтух, чии зашиени дела опфаќаат шупливи простори во околината. Јевтух поставува извезени цвеќиња и птици во засеци од дрвја и рѓосани парчиња метал, усогласувајќи ја конецот на овие области. Тие ја оживуваат инаку обичната околина притоа додавајќи го целокупното значење на делото.

Со седиште во Лавов, работата на Евтух го смени фокусот откако Русија ја нападна земјата оваа година. „Целиот мој свет на расцутени цвеќиња беше превртен наопаку“, споделува таа. „Како да ти е скршено срцето, а напаѓачите постојано те мачат одвнатре. Толку многу болка, беспомошност, страв и очај, измешани со повремени блесоци на надеж“.

Инвазијата ја инспирираше Евтух да ги презамисли своите минати везови. „Почнав да ги преправам моите претходни дела дигитално, за да ги претставам моите моментални емоции“, објаснува таа. „Кората на дрвјата беше изгорена. Душата на дрвото плачеше во сини и жолти солзи. Полињата со цвеќиња беа опкружени со пропаст и во сенка на бомбашите. Овие мрачни емоции се внимателно проследени со надеж: на крајот, пролетта ќе дојде одново, а цвеќињата секогаш повторно ќе цветаат“.

Unconventional Embroidery by Diana Yevtukh

 

Unconventional Embroidery by Diana Yevtukh

 

Unconventional Embroidery by Diana Yevtukh

 

Unconventional Embroidery by Diana Yevtukh