Компанијата има намера да не ја прифати понудата на милијардерот да го купи во договор што би можел да вреди повеќе од 40 милијарди долари.

Твитер не сака да стане играчка на најбогатиот човек на светот.

Така, во петокот, се сврте кон испробан и проверен корпоративен одбранбен механизам измислен во 1980-тите – најславниот период на корпоративниот напаѓач – за да го блокира потенцијалниот обид за преземање на Илон Маск и да го купи неговиот одбор некое време.

Механизмот, има едноставна намера: да му отежни за потенцијалниот купувач да ја следи целната компанија ако купувачот акумулира акции над одреден праг. Во случајот на Твитер, ако г. Маск купи повеќе од 15 отсто од компанијата, Твитер би го преплавил пазарот со нови акции кои сите акционери освен г. Маск би можеле да ги купат по намалена цена.

Тоа веднаш би го разблажило уделот на г-дин Маск и значително ќе го поскапи купувањето на компанијата. Господинот Маск моментално поседува нешто повеќе од 9 отсто од акциите на Твитер.

Твитер соопшти дека неговиот план ќе биде во сила за само една година. Алатката нема да ја спречи компанијата да води разговори со кој било потенцијален купувач и ќе и даде повеќе време да преговара за договор за кој одборот на Твитер верува дека најдобро ја одразува вредноста на компанијата.

Стратегијата „не значи дека компанијата ќе биде независна засекогаш“, рече Дру Паскарела, виш предавач по финансии на Универзитетот Корнел. „Тоа само значи дека тие можат ефикасно да му се одвратат на Илон“.

Твитер размислува дали да покани понуди од други, изјавија две лица блиски до компанијата. Доколку се одлучи да им се суди на купувачите, Силвер Лејк, компанија со приватен капитал која веќе поседува значителен удел во Твитер, може да биде можност, велат луѓето. Силвер Лејк, откупен фонд фокусиран на технологија, има средства под управување со повеќе од 90 милијарди долари, а управувачкиот партнер таму, Егон Дурбан, е во одборот на Твитер.