Гигантот на социјалните мрежи вели дека многу бараната функција им овозможува на корисниците да менуваат твитови до 30 минути.

Твитер пробува функција за уредување која им овозможува на корисниците да менуваат твитови до 30 минути по нивното објавување – но им овозможува на луѓето да ги видат претходните верзии.

Компанијата за социјални медиуми соопшти дека твитовите може да се уредуваат „неколку пати“ во рок од половина час.

Илон Маск ги додава тврдењата на свиркачите на списокот со причините за раскинување на договорот со Твитер.

Твитовите ќе се појават со икона, временски печат и ознака за да биде јасно дека оригиналната објава е изменета. Допирањето на етикетата ќе ги одведе гледачите до историја на уредувања, која ќе ги вклучува минатите верзии на твитот.

„Временското ограничување и историјата на верзијата играат важна улога овде. Тие помагаат да се заштити интегритетот на разговорот и да се создаде јавно достапен запис за она што е кажано“, велат од компанијата.

Функцијата е во процес на внатрешно тестирање и ќе биде проширена на претплатниците на услугата Blue на Twitter подоцна овој месец. Сепак, тој тест на почетокот ќе биде ограничен на една земја, соопшти Твитер.

Twitter Blue е достапен во САД, Канада, Австралија и Нов Зеланд и нуди услуги како што е функцијата „undo“ која им дава на корисниците прозорец од 60 секунди за измена на испратениот твит пред тој да се појави јавно.

Во објавата на блогот, Твитер рече дека копчето за уредување е најбараната карактеристика на платформата од нејзините речиси 238 милиони корисници. Компанијата рече дека корисниците треба да ја гледаат пробната функција како „краток временски период за извршување на работи како поправка на печатни грешки, додавање пропуштени ознаки и повеќе“.

„Се надеваме дека, со достапноста на уредување твит, твитирањето ќе се чувствува попристапно и помалку стресно. Треба да бидете во можност да учествувате во разговорот на начин што ќе ви има смисла, а ние ќе продолжиме да работиме на начини на кои не е напор да се прави токму тоа“, велат од компанијата.

Твитер во април објави дека работи на копче за уредување, веднаш откако Илон Маск одржа анкета на оваа тема, иако не даде многу детали.

Во тоа време, Твитер соопшти дека работел на копчето долго пред интервенцијата на Маск, кој подоцна се согласил да го купи бизнисот за 44 милијарди долари (38 милијарди фунти), но сега се обидува да излезе од договорот.