Повеќето уметници ја добиваат својата инспирација од природата или од секојдневниот живот. Но, еве еден уметник кој ја зема својата инспирација од згради и вештачки предмети. Запознајте го Робин Јајла, пар екселанс илустратор, кој ги воодушевува своите гледачи со своите уникатни креации на социјалните мрежи.

Она што го прави Јајла е да зема знаменитости згради и да додаде своја единствена перспектива на нив. Тој им дава уникатен пресврт на овие слики со внесување на неговите дигитални илустрации на познати ликови од филмови, стрипови и секојдневниот живот. После тоа, сликата добива сосема ново значење.

Земете ги на пример кулите Фолкарт, облакодери близнаци од 47 ката во Измир, Турција. Тој ги претвора овие две згради во нозете на Optimus Prime…да, ликот создаден од франшизата Transformers. Во друга, тој го тера Спајдермен да седне на мостот Тауер во Лондон, Велика Британија и ги прикажува висечките кабли на мостот додека ја пука својата мрежа. Сепак, неговата најдобра досега е трансформирање на Центарот Хејдар Алиев, градежен комплекс во Баку, Азербејџан, во иконската наметка на Мерлин Монро што дува од ветрот. Има уште многу такви прекрасни илустрации.

Јајла, која е родена во Истанбул, Турција, отсекогаш била страсна за уметноста. Тој на boredpanda.com вели: „Мојата уметничка авантура започна со цртање на млада возраст. Пораснав и започна мојата страст за истражување на нови места. Така, сакав да ги комбинирам овие две страсти заедно. И оваа комбинација го создаде мојот јазик“.

, StoryLand , StoryLand , StoryLand

Јајла се преселила во Милано, Италија и дипломирала со магистерски студии по уметност и дизајн. Тој целосно ги искористи своите двојни страсти за патување и илустрација толкувајќи ги карактеристиките на познатите градби и споменици на свој единствен начин. Според него, неговата цел преку своите креации е да предизвика насмевка на лицата на своите гледачи. Се разбира, тешко е да се сокрие насмевката кога ќе ја најдете Ајфеловата кула во Париз, Франција, како патент, или зградата на Медицинскиот центар за научна технологија во Берлин, Германија, како Војна на ѕвездите во бура! Неговите уникатни пресврти на толку многу познати места низ светот се највредни за насмевка.

, StoryLand , StoryLand , StoryLand