Тројца врвни директори на Twitter Inc, отпуштени од новиот сопственик Илон Маск, ќе добијат исплати за разделба во вкупна вредност од околу 122 милиони долари.

Маск ги отпушти главниот извршен директор на Твитер, Параг Агравал, главниот финансиски директор Нед Сегал и шефот за правни прашања и политика Вијаја Гаде, според луѓе запознаени со ова прашање. Тој ги обвини дека ги доведоа во заблуда него и инвеститорите на Твитер за бројот на лажни сметки на платформата.

Претставниците на Твитер не одговорија на прашањата.

Покрај тие исплати, тројцата директори, исто така, ќе добијат колективни 65 милиони долари од Маск во замена за акциите што ги имале во компанијата што тој сега ја приватил.

Уделот на Гад беше највреден, вреден 34,8 милиони долари врз основа на конечната продажна цена од 54,20 долари по акција, проследено со 22 милиони долари за Сегал и 8,4 милиони долари за Агравал.

Агравал, претходно главен директор за технологија на Twitter, беше именуван за извршен директор во ноември минатата година. Неговата вкупна компензација за 2021 година изнесуваше 30,4 милиони долари, според пријавата за хартии од вредност на Твитер, главно во награди за акции.

Големите исплати на директорите поврзани со промените во контролата на компанијата се вообичаени за непречена транзиција на сопственоста, но може да бидат контроверзни.

Во поднесокот на Твитер се наведува дека исплатите за време на промена на контролниот настан „ја максимизираат вредноста на акционерите и го одржуваат фокусот на извршната власт“.

Исплатите ќе вклучуваат 100% од годишната основна плата на извршниот директор, премии за здравствена заштита и забрзано доделување на наградите на капиталот, се наведува во поднесувањето.

Директорката за истражување, Кортни Ју, рече дека отпуштените директори на Твитер „треба да ги добиваат овие исплати освен ако Илон Маск нема причина за раскинување, а причината во овие случаи обично е дека тие го прекршиле законот или ја прекршиле политиката на компанијата“.