Две од вашите апликации за социјални медиуми би можеле да собираат многу податоци за вас – и можеби не ви се допаѓа што прави една од нив со тоа.

Тоа е според една неодамнешна студија, објавена минатиот месец од компанијата за мобилни маркетинг URL Genius, која покажа дека YouTube и TikTok ги следат личните податоци на корисниците повеќе од која било друга апликација за социјални медиуми.

Студијата покажа дека YouTube, кој е во сопственост на Google, најмногу ги собира вашите лични податоци за свои цели – како следење на вашата историја на пребарување на интернет, па дури и вашата локација, за да ви нуди релевантни реклами. Но, TikTok, кој е во сопственост на кинескиот технолошки гигант ByteDance, претежно им дозволува на трети лица тракери да ги собираат вашите податоци – и оттаму, тешко е да се каже што се случува со нив.

Со тракерите од трети страни, во суштина е невозможно да се знае кој ги следи вашите податоци или кои информации ги собира, од кои објави сте во интеракција – и колку време поминувате на секоја од нив – до вашата физичка локација и сите други лични информации што ги споделувате со апликацијата.

Како што беше забележано во истражувањето, тракерите од трета страна можат да ја следат вашата активност на други сајтови дури и откако ќе ја напуштите апликацијата.

За да ја спроведе студијата, URL Genius ја искористи функцијата Record App Activity од iOS на Apple за да изброи колку различни домени ја следат активноста на корисникот на 10 различни апликации за социјални медиуми – YouTube, TikTok, Twitter, Telegram, LinkedIn, Instagram, Facebook, Snapchat, Messenger. и Whatsapp – во текот на една посета, дури и пред да се најавите на вашата сметка.

YouTube и TikTok се на врвот на другите апликации со 14 мрежни контакти поединечно, значително поголем од просечниот број на студијата од шест мрежни контакти по апликација. Сите тие бројки се веројатно поголеми за корисниците кои се најавени на сметките на тие апликации, забележа студијата.

Десет од тракерите на YouTube беа мрежни контакти од прва страна, што значи дека платформата ја следеше активноста на корисниците за свои цели. Четири од контактите беа од домени на трета страна, што значи дека социјалната платформа им дозволуваше на неколку мистериозни надворешни страни да собираат информации и да ја следат активноста на корисниците.

За TikTok, резултатите беа уште помистериозни: 13 од 14-те мрежни контакти на популарната апликација за социјални медиуми беа од трети страни. Следењето од трета страна сепак се случило дури и кога корисниците не се одлучиле да дозволат следење во поставките на секоја апликација, според студијата.

„Потрошувачите во моментов не можат да видат кои податоци се споделуваат со мрежи на трети страни или како ќе се користат нивните податоци“, напишаа авторите на извештајот.

Компанијата неодамна извршила сопствен тест на својата апликација, користејќи го истиот метод како студијата, која открила дека сите мрежни контакти отишле само на четири домени од трети страни, од кои сите компанијата вели дека редовно се користат од други апликации за функции како што се мрежна безбедност и сертификација на корисници, меѓу другото. Тие домени на трета страна беа Google, Apple и Snap, како и AppsFlyer, компанија за аналитичка рекламирање која ги мери перформансите на маркетинг кампањите на платформата за социјални медиуми.

Во октомври, Wired објави водич за тоа како TikTok ги следи корисничките податоци, вклучувајќи ја вашата локација, историјата на пребарување, IP адресата, видеата што ги гледате и колку време поминувате гледајќи ги. Според тој водич, TikTok може да „заклучи“ лични карактеристики од вашата возраст до вашиот пол врз основа на другите информации што ги собира. Google и другите сајтови го прават истото, практика наречена „заклучена демографија“.

TikTok беше предмет на критики во минатото за тоа како компанијата собира и користи податоци, особено од помлади корисници, вклучувајќи ги и тврдењата дека компанијата префрлила некои приватни кориснички податоци на кинески сервери.

Како што забележа CNBC минатата година, политиката за приватност на TikTok наведува дека апликацијата може да споделува кориснички податоци со кинеската матична компанија, иако таа тврди дека користи безбедносни мерки за „заштита на чувствителни кориснички податоци“.

Во 2020 година, тогашниот претседател Доналд Трамп се обиде да го забрани TikTok во САД поради загриженоста за политиките за безбедност на податоците на апликацијата, пред сегашниот претседател Џо Бајден да ги повлече тие закани и да нареди преглед на потенцијалните безбедносни закани од апликациите во странска сопственост.