Американскиот продавач на луксузен накит Tiffany & Co. дебитираше и ги продаде сите 250 незаменливи токени (NFT) во петокот за околу 20 минути. Секој NFT продаден за 30 етери (ETH), или околу 50.000 долари, генерирајќи околу 12,5 милиони долари приход за компанијата.

NFT-ите на Tiffany & Co се нарекуваат „NFTiffs“, кои се дигитални пропусници ексклузивни за носителите на CryptoPunk NFT и им даваат право да го претворат својот NFT во приврзок по нарачка, кој содржи скапоцени камења и дијаманти. NFTiffs се напојуваат од фирмата за блокчејн технологија Chain.

Оние кои купиле NFTiff мора да ги откупат своите токени до 12 август, според веб-страницата на Тифани. Што се однесува до приврзоците по нарачка, тие се очекува да бидат доставени до купувачите на почетокот на следната година. Ако имателот на NFTiff го продаде својот токен пред да го испрати приврзокот, тогаш тој не може да го добие приврзокот, според веб-страницата. Секој клиент имаше право да купи најмногу три NFTiff во продажбата.

Додека Tiffany & Co брзо ги распродаде NFTiffs, нивната основна цена – најниската цена по која NFTiff моментално е достапен за продажба – се намали од нејзината продажна цена. Сегашната подна цена е околу 27 ETH или 46.000 долари, што може да значи мала загуба за нејзините сопственици, според тракерот NFTGo.

Имаше и препродажба на NFTiff, при што нивниот обем на тргување достигна над 1 милион долари во последните 24 часа, според NFTGo.

Tiffany & Co има „јасна и напредна визија“ за web3, според извршниот директор на Chain, Дипак Таплијал. Со NFTiffs, компанијата „создаде незаборавно парче од историјата“, твитна Таплијал во саботата.