Тesla  забележа загуба од 170 милиони долари од сопствените биткоини во првите шест месеци од годината, што значи дека вредноста на нејзините преостанати дигитални средства е 222 милијарди долари.

Tesla во понеделникот објави дека објективната вредност на нејзините биткоини акции е врзана на околу 220 милијарди долари минатиот квартал, откако исфрли повеќе од 75% од своите имоти во услови на она што извршниот директор Илон Маск го опиша како „несигурност“ поврзана со Кина. Заклучувања за Ковид.
Во поднесувањето на Комисијата за хартии од вредност објавено во понеделникот, Тесла рече дека вредноста на нејзините дигитални средства — вклучувајќи ги биткоинот и догекоинот — е утврдена на 222 милијарди долари заклучно со 30 јуни. првите шест месеци од годината, додека забележа добивка од 64 милиони долари од конвертирањето на својот биткоин во фиат валута. Маск, исто така, посочи дека компанијата продолжува да го држи дигиталниот dogecoin, но не ја посочи неговата вредност или износ.

Според сметководствените правила на САД, имотот на биткоин на Тесла мора да се чува како таканаречено „нематеријално“ средство на нејзиниот корпоративен биланс. Тоа значи дека, како и вредноста на „добрата волја“, таа не може да се зголеми.

Сепак, може да се означи кога цените на биткоинот се намалуваат, оставајќи ја цената на акциите на Тесла барем делумно поврзана со флуктуациите на биткоинот.

Маск им рече на инвеститорите на конференциски повик минатата недела дека „причината поради која продадовме еден куп од нашите биткоини акции е тоа што не бевме сигурни кога ќе се ублажат заклучувањата за СОВИД во Кина“. Продажбата на биткоин на Тесла обезбеди дека групата е позитивна во готовинскиот тек во вториот квартал.

„За нас беше важно да ја максимизираме нашата готовинска позиција, со оглед на неизвесноста на заклучувањето на Ковид во Кина“, рече Маск. „Сигурно сме отворени за зголемување на сопствените биткоини во иднина, така што ова не треба да се смета како некаква пресуда за биткоинот. Само што бевме загрижени за целокупната ликвидност на компанијата, со оглед на исклучувањето на „Ковид“ во Кина“.

Акциите на Tesla беа означени за 1,26% пониски во почетокот на тргувањето во понеделникот за да се променат по цена од 806,47 долари секоја, потег што ќе ја остави акцијата со годишна добивка од 25%.

Производителот на автомобили, исто така, рече дека добил нова покана од SEC, од 13 јуни, поврзана со твитовите на Маск за приватно приватен на компанијата во 2018 година.

Минатата недела, Tesla објави посилна од очекуваната заработка во вториот квартал и ја повтори својата цел за раст на испораката за цела година и покрај притисокот на влезните цени и стеснувањето на профитните маржи.

Тесла соопшти дека приспособената заработка за трите месеци што завршуваат во јуни се зголемила за 56,5% во однос на минатата година, до 2,27 долари по акција, иако приходите биле скромни 16,94 милијарди долари.

Бруто автомобилските маржи беа 27,9%, рече Тесла, што е пад од 500 базични поени во однос на минатата година, рече Тесла, веднаш во прогнозата на улицата од 28,2%, што се должи на зголемувањето на влезните трошоци и расходите поврзани со зголемувањето на новите фабрики во Остин и Берлин.

Групата, исто така, рече дека очекува испораките за цела година да пораснат за 50% во однос на нивото во 2021 година, што имплицира цел од 1,4 милиони возила за кои финансискиот директор на Tesla, Захари Кирхорн рече дека стана „потешка, но останува возможна со силно извршување“