Какви темни тајни шиеше оваа кралица на модата?

Прекарот „Коко“ има многу интересно потекло.

Но, една од теориите за потекло што  зборува за помрачната страна на Шанел. Историчарка верува дека тоа дошло од нејзината наклонетост кон организирање на забави со „кокаин“.

Во секој случај, се смета дека Шанел била зависна од морфиум во поголемиот дел од нејзиниот возрасен живот. Некои велат дека земала барем една шолја морфин дневно.

Шанел се смета за мајка на малиот црн фустан и за матријарх на твидот.

И, секако, тука се и нејзините препознатливи парфеми и козметички линии.

Но, дури и познатиот парфем Шанел бр. 5 има контроверзија што го опкружува.

Шанел првично го лиценцираше своето име на еврејскиот бизнисмен Пјер Вертхајмер за парфемот во 1930-тите.

Но, за време на Втората светска војна, Шанел бараше целосна сопственост на брендот, наведувајќи го правилото дека Евреите повеќе не можат да поседуваат бизниси.

Сепак, таа не можеше да ја преземе контролата врз операцијата поради агилните потези на Вертхајмер.

По војната, двете страни се договорија за нов, попрофитабилен договор за Шанел, делумно затоа што Вертхајмер мислеше дека ако одат на суд, светот ќе дознае каков наводно антисемитски и можен шпион бил Шанел.

Розовиот  костум Шанел го носеше Жаклин Кенеди на 22 ноември 1963 година кога нејзиниот сопруг, претседателот Џон Ф. Кенеди беше убиен во Далас, Тексас.

Изработен од волна , костумот со јака со двојни гради, розев и морнарско украсен, беше придружен со розова капа што одговараше на нејзиниот заштитен знак.

Откако претседателот Кенеди беше убиен, Кенеди инсистираше да го носи костумот, извалкан со неговата крв, за време на заклетвата на Линдон Б. Џонсон и за летот назад во Вашингтон со телото на нејзиниот сопруг.