Таа давала тајни сигнали преку начинот на кој ја носела чантата.

Чантите на кралицата Елизабета Втора служеле и како средство за тајна комуникација со слугите, во кои биле поучени бројни кралски експерти. Кралицата секогаш носеше чанта што одговараше на нејзината облека или прилика.

Кралицата поминувала многу време во интеракција со истакнати личности, а бидејќи и одземало премногу време, користела планирани тактики за да го скрати времето поминато во комуникација со соговорниците или дури и целосно да го избегне разговорот.

Кралицата им сигнализирала на своите придружници дека сака некој да дојде и да го прекине разговорот со префрлање на нејзината чанта од една на друга рака, рече кралската критичарка Кристен Мајнцер.

Кралицата би ја положила својата чанта целосно рамно на земја доколку апсолутно имала намера веднаш да го напушти разговорот и просторијата. Се чини дека истото го правела и кралицата вртејќи го прстенот на прстот.

Според пишувањата на медиумите, кралицата би ја ставила чантата на маса доколку треба да ја заврши вечерата или разговорот во следните пет минути.

Таа сакаше нејзините чанти да бидат скроени, со подолги рачки, за да не и се фатат за облека додека излегуваше на состаноци и се ракуваше со толпата луѓе.

Друг од сигналите што таа ги користеше се однесуваше на употребата на кармин. Нејзиниот осумгодишен кралски пешак Иан Скот Хантер објасни како користела кармин за испраќање сигнали.

Фудбалерот откри дека кралицата честопати била видена како носи кармин во светли бои во јавноста од причини кои немаат никаква врска со нејзиниот изглед. Тој рече: „Таа ќе извадеше кармин од чантата и ќе го облечеше без огледало или ништо, а тоа беше сигнал до дамите дека е подготвена да оди“.