T-Mobile и BMW објавија оваа недела дека 5G мрежата на T-Mobile ќе биде првата што ќе понуди неограничени гласовни повици и неограничени 5G податоци за BMW iX xDrive50 од 2022 година и идните возила на BMW.

T-Mobile беше првиот со национална покриеност 5G, а неговата 5G мрежа се отвори за нови можности во поврзаниот простор. На пример, минатиот април, T-Mobile стави на располагање план за домашен интернет што го наруши монополското задржување што го имаа многу интернет провајдери во руралните области. Помладиот аналитичар во Moor Insights & Strategy, Џејкоб Фрејман, има искуство од прва рака со домашниот Интернет на T-Mobile во Стилвотер, Оклахома. Пред префрлувањето, немаше друг избор освен кошмарната услуга на Suddenlink (неговите зборови, не моите). Иако може да изгледа непотребно за места со меурчиња со брзи влакна, сè уште има многу состојби на прелетување кои имаат само DSL.

Патот кон потрошувачки AV започнува во ADAS и, во однос на имплементацијата на ADAS и AV системите, првата милја се состои од имплементирање на 5G услуга која е доверлива, брза и зависна. T-Mobile е единствениот мрежен провајдер со покриеност, брзина и доверливост за да понуди 5G услуга за автомобили. T-Mobile вели дека неговиот Проширен опсег 5G покрива 310 милиони луѓе на 1,8 милиони квадратни милји. Мрежата 5G на T-Mobile покрива и 97% од меѓудржавните автопати. Мислам дека Т-Мобиле не би понудил таква услуга доколку нема покриеност да направи резервна копија.

Ако за момент размислиме колку од домот е дигитализиран и поврзан преку паметни звучници, телевизори, ѕвончиња, алармни системи, камери, паметни телефони, таблети итн., а потоа видиме како нашите возила се продолжетоци на нашиот дом и работа . Го става во перспектива потенцијалот на мрежата 5G во потрошувачко возило. Како што Magenta Drive и другите планови се развиваат за да ги прифатат понудите ADAS и AV како дел од VaaS, податоците треба да станат неопходност; без разлика дали пресметувањето е навреме или далечински, безбедноста на возилото зависи од поврзувањето со мала латентност. Во моментот на целосна автономија на возилото, количината на поврзување во возилото треба да расте, имајќи предвид дека возачот сега е слободен да се поврзе.

Телевизорот го трансформираше начинот на кој комуницираме во домот и верувам дека присуството на доверливо 5G поврзување во нашите возила може да има подеднаков ефект врз нашите животи. Услугите како Magenta Drive на T-Mobile ќе не одржуваат секогаш поврзани со нашите мрежи.

, StoryLand

 

Исто така, верувам дека врската 5G во возилото може да биде врата кон соодветната безбедност што возачите треба да ја имаат во возилото. Во моментов, една од водечките причини за сообраќајни несреќи е користењето на поврзан уред додека возите. Една од придобивките на Magenta Drive е истовремените известувања за дојдовни повици помеѓу телефонот и возилото. Иако ова е веќе карактеристика на повеќето системи за инфозабава денес, Magenta Drive му дозволува на возачот да го остави телефонот дома буквално или дури и да не треба да го поврзе телефонот со автомобилот бидејќи е веќе поврзан. Иако автопатот со целосно AV би бил најбезбедниот облик на транспорт, автомобилската индустрија нема да напредува кон оваа безбедносна цел доколку првиот чекор не ја подобри безбедноста на возилото. За Magenta Drive, истовременото поврзување со личен мобилен телефон е огромно за луѓето кои се склони да го користат својот мобилен телефон додека возат. Да претпоставиме дека Magenta Drive може да изгради репутација за побезбедно искуство во возењето во однос на оние без 5G конекција. Во тој случај, верувам дека тоа би можело да ја промени играта за автомобилската индустрија и оние кои ја нарушуваат безбедноста на ADAS и AV.

Magenta Drive е една од реализираните можности да се има сигурна и брза 5G мрежа. Иако потребата за 5G мрежа во нашето возило може да изгледа непотребна и непотребна додека сите имаме 5G паметни телефони во нашите задни џебови, мислам дека ќе погледнеме наназад и ќе се запрашаме како сме поминале без него. За напредни сценарија за возење, можам јасно да видам како 5G може да помогне во водење и AV, како и во забавата. Magenta Drive нуди подобра 5G конекција од нашиот паметен телефон со понапредни антенски системи.

Како прва 5G мрежна услуга за возила, верувам дека е прва од многуте услуги за возила што дигитално ќе го трансформираат начинот на кој го доживуваме возењето и нашите возила. Ако Magenta Drive може да изгради репутација за побезбедно возачко искуство со својата функција за мобилен телефон истовремено со лице, тоа би можело да биде голем чекор за безбедност. Возбуден сум што ќе го искусам Magenta Drive во блиска иднина и верувам дека T-Mobile навистина ги презема можностите за 5G со најдобрата национална 5G мрежа.