23-годишна жена од Малави ја презеде тешката задача да одгледа 37 деца, од кои повеќето никогаш не ги родила. Сите тие моментално живеат во мала куќа, но таа нашла генијален начин да ги смести сите.

Воспитувањето дури и само едно дете не е лесно за повеќето луѓе, а одгледувањето две е двоен предизвик, особено ако се родени во исто време.

Сега замислете да подигнете 37 деца на возраст од пет месеци до 16 години.

Таков живот живее корисничката на TikTok, Тусаива Мхондиа, и уште поважно, таа го прави тоа по своја слободна волја.

Не може да биде лесно да се сместат толку голем број деца. Но, како што пишува Амо Мама – каде што има волја, има и начин. И Мхондиа го најде.

Неодамна, една 23-годишна жена сподели видео кое стана вирално на TikTok и луѓето ја пофалија за несебичниот живот што го живее. Во видео клипот, кој собра повеќе од милион прегледи, таа ги води гледачите на мала обиколка на местото кое сите 37 деца, вклучително и таа, го нарекуваат дома.

@tusaiweyanaThe award was ‘young woman of distinction’

♬ Hi I’m Dory! – strawbwearyzvsp

Утринска рутина
Ова не е прв пат видеото на Mkhondia да стане вирално на TikTok. Минатиот месец, таа ја сподели својата утринска рутина со децата и многумина беа изненадени колку тоа изгледаше предизвик.

За неа денот започнува во четири часот наутро, по што ја подготвува целата храна и пијалоци што ќе ги изедат децата. Тие вклучуваат сендвичи, топли вечери и кутии со сокови. Како што вели Мхондиа во видеото, таа е единствената задолжена за готвење оброци за деца до пет години и дека секое дете има задолженија наутро.

Времето за спиење започнува во 19 часот за постарите деца, но токму тогаш започнува нејзината ноќна смена со бебињата што треба да ги храни.

– Морам да ги хранам и да им ги сменам пелените, а треба да се подготвам и за работа следниот ден – објаснила оваа неверојатна млада жена.

@tusaiweyanaThis is how i started my monday♬ Jiggle Jiggle – Duke & Jones & Louis Theroux

 

Нејзината приказна
Мхондиа го започна своето патување како негувателка откако стана бездомничка самохрана мајка на 18-годишна возраст. Таа набрзо ја отвори својата организација и ја нарече „Ти не си сама“ (ИАНА) и оттогаш ги прифаќа децата како што доаѓаат. Таа имаше 33 деца во јуни, но бројот продолжи да расте во изминатите неколку недели. Сега таа се грижи за повеќе од 37 деца.

– Не се сите деца напуштени. Некои се сираци, некои имаат само еден родител, а некои и двајцата, но тие родители ги напуштиле – објасни таа. Нејзините следбеници на „Тикток“ отсекогаш ја фалеле за големата работа што ја направила и нема сомнеж дека децата за кои се грижи никогаш нема да ја заборават нејзината грижа.