Американската морнарица му позајми на Том Круз F/A-18 Super Hornets за новиот филм „Top Gun“. Единствени улов: студиото плаќало дури 11.374 долари на час за користење на напредните борбени авиони – а Круз не можел да ги допре контролите.

Ѕвездата на „Невозможна мисија“, познат по изведувањето на сопствените акробации, инсистираше сите актери кои ги толкуваат пилотите на долго одложуваниот филм „Топ Ган: Маверик“ да летаат со еден од борбените авиони изградени од „Боинг“ за да можат да разберат што се чувствува како пилот кој работи под оптоварување на огромни гравитациски сили. Круз, 59, исто така леташе со авион за оригиналниот „Топ Ган“, голем хит во 1986 година.

Круз заврши со повеќе од десетина летови за новиот филм, но регулативата на Пентагон му забранува на невоениот персонал да контролира други средства од Министерството за одбрана, освен мало оружје во сценаријата за обука, според Глен Робертс, началникот на канцеларијата за забавни медиуми на Пентагон. . Наместо тоа, актерите се возеле зад пилотите на F/A-18 откако ја завршиле потребната обука за тоа како да се катапултираат од авионот во итен случај и како да преживеат на море.

Робертс рече дека морнарицата и дозволила на продукцијата да користи авиони, носачи на авиони и воени бази, иако тој рече дека вистинските пилоти на Топ Ган не се дрските правила што се прикажани во филмот, луѓе кои „никогаш не би постоеле во поморската авијација“. Наместо тоа, тие се студиозни воздушни гадови кои се трудат со часови во училницата и учествуваат во интензивни тренинг летови во поморската воздушна станица Фалон во Невада, местото на вистинското училиште Топ Ган.

Филмот „не мора да биде љубовно писмо до војската“ за да ја добие соработката со Пентагон, рече Робертс. Но, тоа „треба да го поддржи интегритетот на војската“. Филмаџиите треба да имаат финансирање и дистрибуција за нивниот проект и да бидат подготвени да го поднесат своето сценарио на воена рецензија. Иако Пентагон може да бара промени, Робертс рече дека не знаел за какви било на „Топ Ган: Маверик“.

Парамаунт Пикчрс во продукциските белешки за филмот рече дека Круз создал сопствена програма за обука за летање за младите актери од филмот за да можат да ги издржат строгостите на воздушните маневри што предизвикуваат гадење и да ги извршуваат своите улоги со „вистински пилоти на морнарицата кои ги водат на возење. на нивните животи“.

Филмот излегува оваа недела по одложувањата поради пандемијата на коронавирус. Сцените беа снимени на бродот УСС Абрахам Линколн во август 2018 година за време на тренинг вежба во која учествуваше воениот борбен авион F-35C Lightning II, рече Робертс. Продукцијата, исто така, се снимаше на поморската воздушна станица Лемур во Централна Калифорнија.

„Супер Хорнет“, млаз познат како „Носорог“, добива највисока сметка во филмот во однос на понапредниот F-35C изграден од Lockheed Martin Corp. затоа што тоа е она што го бараше сценариото на филмот, рече Робертс. Тој, исто така, истакна дека Ф-35 е авион со едно седиште, така што актерите не можеле да се возат во него.

Филмаџиите му надоместуваат на Пентагон за секој авион, освен ако тие веќе се користат во претходно закажана вежба за обука или летот може да се смета за потребното време на пилотот на контролите. Во 2018 година, кога беше спроведен голем дел од снимањето за „Топ Ган: Маверик“, цената на авионите беше 11.374 долари.